7 september 1974: Hobby uitleven

Kindercursus poppenhuis maken 1973 - GAW Beeldbank CKC 34

Het eerste lustrum op 7 september 1974 en de ingebruikname van de nieuwe accommodatie in het winkelcentrum De Munt dat enkele dagen eerder feestelijk door prinses Beatrix is geopend, is voor de Stichting Vrije Uren (SVU) aanleiding een Open dag te houden.

Weert is een van de laatste grotere gemeenten in Limburg waar medio 1969 het initiatief voor een creativiteitscentrum voor de ‘gewone man of vrouw’ van de grond komt.
In een interview vertelt de onbezoldigd directeur Koos Labberté dat er de nodige obstakels overwonnen moesten worden.

De toenmalige portefeuillehouder, wethouder Harry Persoon, heeft bij de eerste aanvragen om een financiële bijdrage van de gemeente aangegeven het wel een aardig initiatief te vinden, maar veel brood zag hij er niet in.

Volgens Labberté heeft de wethouder ongelijk gehad. Het aantal cursisten stijgt gestaag en voor het cursusjaar 1974/1975 zijn er al meer dan 650 inschrijvingen. Bijna 450 cursisten komen uit Weert. De rest uit Budel, Maarheeze en Nederweert, waar ook cursussen worden gegeven.

Het cursusaanbod omvat onder meer antiek, archeologie, bamboefluiten, ecologie, edelsmeedwerk, kindercursus poppenhuizen maken, tekenen, schilderen, weven, wandbekleding en woninginrichting.

In de loop van de jaren hebben verscheidene professionele Weerter kunstenaars cursussen gegeven. Onder hen edelsmid Eloy Werz, schilder Gard van Wegberg, beeldend kunstenaars Rob Kars en Renier Vaessen en dramadocente Tineke Prins.
De SVU is medio 2014 onderdeel van de Stichting RICK (Regionaal Instituut voor Cultuur en Kunst) en nog steeds gehuisvest in winkelcentrum De Munt.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelDonderdag 21 september infoavond bij uitvaartcentrum Van der Stappen Budel Omgaan met verlies en rouw. Hoe doe je dat nou?
Volgend artikelDrones vinden geen hennep bij leden van Limburgse Land- en Tuinbouwbond