4 september 1991: De eerste vrouw

Loekie van Maaren - van Balen 4 september 1991 - GAW Beeldbank A-6918

Louise Bernardina Maria (Loekie) van Maaren – van Balen wordt op 4 september 1991 geïnstalleerd als eerste vrouwelijk burgemeester van Weert.

Van Maaren – van Balen is lid van de Partij van de Arbeid. Voor het eerst is een sociaal democraat de eerste burger van Weert. Zij volgt Jo Matti op. Die is enkele maanden eerder met pensioen gegaan.

Mevrouw Van Maaren – van Balen begint haar politieke loopbaan in 1978 als raadslid van Haarlem. Voor die stad is zij van 1982 tot 1990 wethouder. Al snel verhuist de nieuwe burgemeester met haar man en zoon naar Weert. Loekie van Maren – van Balen is betrokken bij het wel en wee van haar inwoners. Het carnaval is ook aan haar besteed. En er is weer iets nieuws, zij wordt de eerste Opper-Rogstaekerin van de stad.

Onvergetelijk is het gebruik van het ‘kusleierke’, tijdens de huldiging van de boomlange spelers van de basketballclub BSW, die het seizoen 1993/1994 als landskampioen zijn geëindigd.

Van Maaren – van Balen heeft een brede maatschappelijke belangstelling. Onder meer is zij medio 1998 voorzitter van het door de Bouwvereniging Weert (thans Wonen Limburg) ingestelde comité voor de verkiezing  ‘Buur van het jaar’.
De bestuurlijke ambities van Loekie van Maaren – van Balen reiken verder dan Weert. In 1999 verlaat zij de stad om burgemeester van Leeuwarden te worden.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelTruckrun Weert 2017
Volgend artikelInbraken in Ospel