Unieke openluchttheatervoorstelling ‘Onder het Melkwoud’ door Toneelhuis LFA

ROERMOND – Toneelhuis LFA, de provinciale koepelorganisatie voor amateurtoneel, toert vanaf as. 9 september door Limburg met haar nieuwste voorstelling ‘Onder het Melkwoud’ waarbij theater, poëzie en muziek de boventoon voeren. 

Deze voorstelling wordt op diverse unieke openluchtlocaties uitgevoerd: Openluchttheater Valkenburg, de binnenplaats van ECI Cultuurfabriek (Roermond), Kasteeltuinen Arcen en bij de Pater Vincktoren in Maastricht. De voorstelling wordt uitgevoerd door een gelegenheidsgezelschap van amateurtoneelspelers uit heel Limburg en staat onder regie van Marnix Mulder (toneelconsulent bij het Huis voor de Kunsten Limburg/toneeladviseur voor Toneelhuis LFA). De kaartverkoop is gestart en voorverkoopadressen per speellocatie worden gecommuniceerd via www.toneelhuislfa.nl

De openluchttheatervoorstelling Onder het Melkwoud is een uniek theaterstuk, gedicht en hoorspel in één. Komisch en vlijmscherp maar altijd vol liefde voor de vreemde kostgangers in ons bestaan. In Onder het Melkwoud zijn wij getuige van de dromen en diepste gedachten en het vaak bizarre handelen van de eigenaardige inwoners van een zeer bijzonder dorpje. We horen en zien de intiemste wensen, de hartstochten en de liederlijke dagelijkse gang van zaken van de vele merkwaardige karakters.

Zo zien we Eerwaarde Sta voor Paal, de blinde Kaptein Kat, Bakkertje Mik, het echtpaar Boekie en weduwe mevrouw Hoorndol Praatziek met haar overleden echtgenoten. We zien de liefde opbloeien tussen snoephandelaarster Fannie en stoffenkoning Edward. En wie is toch die ondeugende spannende dame Roosje die zal zondigen tot ze ervan barst? Dit zijn slechts enkele van de bijzondere personages die Onder het Melkwoud rijk is!

De Engelse auteur Dylan Thomas (1914 – 1953) schreef Under Milk Wood in 1953 als hoorspel. Hugo Claus leverde een ongeëvenaarde prestatie met zijn vertaling van Thomas’ poëtische tekst, met haar vele schakeringen en niet bestaande woorden, zoals ‘de sloepdobberende zee, snebbebekkende viswijfmeeuwen, trippelende botervoeten, bombazijnzwart, stilzwart, sleezwart, bijbelzwart’. Andries van Gorkum bewerkte deze tekst en Ger Bertholet realiseerde een Limburgse versie. Het resultaat is een zeer bijzondere mengeling van Nederlandse taal en vele verschillende dialecten. Dit maakt het geheel tot een prikkelend theaterstuk, gelardeerd met muziek, dat in alle geuren en kleuren recht doet aan de prachtig zwart-komische ode aan het leven van alledag.

‘Ónger ’t Milkwoud’
Voorafgaand aan de première presenteert Uitgeverij TIC samen met dialectvertaler/schrijver Ger Bertholet eveneens op zaterdag 9 september om 17.00 uur in het Openluchttheater Valkenburg de nieuwe dialectvertaling ‘Ónger ’t Milkwoud’ van Ger Bertholet. Deze dialectvertaling wordt (gedeeltelijk) gebruikt in de voorstelling. Voor meer informatie over deze presentatie kunt u terecht bij Uitgeverij TIC ([email protected]).

Toneelhuis LFA is het thuis voor alle toneelmakers, -spelers en -liefhebbers in heel Limburg. Als provinciale koepelorganisatie voor amateurtoneel zet deze zich sinds 1989 in om het Limburgse amateurtoneel te ondersteunen met raad en daad. Gevestigd in en aangesloten bij het Huis voor de Kunsten Limburg is Roermond de uitvalsbasis om in heel Limburg actief te zijn voor het Limburgse amateurtoneel.

VOORSTELLINGEN
Zaterdag 9 september | Openluchttheater Valkenburg | 20.30 uur (première!)
Vrijdag 15 september | Binnenplaats van ECI Cultuurfabriek, Roermond | 20.30 uur*
Zaterdag 16 september | Binnenplaats van ECI Cultuurfabriek, Roermond | 20.30 uur*
Zondag 17 september | Kasteeltuinen, Arcen | 20.30 uur
Zaterdag 23 september | locatie: onder de Pater Vincktoren/Helpoort, Maastricht | 20.30 uur**
Zondag 24 September | locatie: onder de Pater Vincktoren/Helpoort, Maastricht | 20.30 uur**

* = i.s.m. ECI Cultuurfabriek Roermond | ** = i.s.m. TOUT Maastricht en Pesthuyspodium Maastricht

KAARTVERKOOP
Op www.toneelhuislfa.nl wordt gecommuniceerd welk kaartverkoopkanaal gebruikt wordt per voorstellingslocatie

PRAKTISCHE VOORSTELLINGSINFORMATIE
Voorstellingduur: circa 1,5 uur
Pauze: geen pauze
Taal: Nederlands en dialect gesproken

TEAM
Regie Marnix Mulder Origineel Dylan Thomas (naar ‘Under Milk Wood’)
Vertaling Hugo Claus (Uitgeverij de Bezige Bij)
Dialectvertaling Ger Bertholet (Uitgeverij TIC)

Spelers
Yvette van den Essen, Gerda Schattorjé, Wilhelmien Knapen, Lizet Scheers, Martin Houkes, Sharon Hegt, Lizette Egas, José Wolters, Melanie Joppen, Leo Haffmans, Marja Haanen, Rezie Vrancken, Alie Oosterhuis, Geerte Schmitz, Ilse Jeurninck, Andries van Gorkum, Jan Verbruggen

Productie Wouter Ramakers (LimburgLive)
Vormgeving/techniek Thierry Wilders (High Solutions)
Kleding José Vercoulen (Paljas Kostuumverhuur)

MEER INFORMATIE
www.toneelhuislfa.nl | www.facebook.com/toneelhuislfa
Bekijk het promofilmpje op onze Facebookpagina.

Vorig artikelBuitenbioscoop wordt toch binnenbioscoop
Volgend artikelOndernemersvereniging Bizz ‘Cu bezoekt ‘t Slakkenhuys