Wereld Alzheimer Week 2017 van 18 tot en met 24 september

ROERMOND – Op 21 september is het Wereld Alzheimerdag. Daarom vindt in Roermond de Wereld Alzheimer Week plaats van 18 tot en met 24 september. In deze week worden activiteiten georganiseerd voor mensen met dementie, hun naasten en eenieder die geïnteresseerd is. Dementievriendelijk Roermond zorgt samen met alle partners voor een mooi programma. Iedere Roermondenaar kan meedoen of meehelpen. Zo maar eenmalig of als vaste vrijwilliger.

Wethouder Marianne Smitsmans: ”Alle vrijwilligers hebben enorm veel werk verzet om een week vol met geweldige activiteiten te organiseren. Ik nodig iedereen uit om, liefst  samen met iemand met dementie, minstens een van deze activiteiten te bezoeken.” Het programma is hier te bekijken. De toegang is gratis en iedereen kan vrij binnenlopen, aanmelden is niet nodig.

Wat is er zoal te doen?
Men kan samen wandelen in Swalmen of Ool, naar de open middag van het activiteitencentrum in Swalmen, of luisteren naar verhalen tijdens de voorleesmiddag. Samen of alleen naar een lezing over hoe je je geheugen op peil houdt, naar de film of lekker bewegen bij Zumba-Gold. Of naar die aparte rondleiding voor mensen met dementie in het Cuypershuis, naar een voorlichting van de brandweer in het Paradies of op diezelfde plek zingen met Schinderhannes-artiesten. Ook kan men tafeltennissen of gymmen. Verder is in die week bij de Graasj een tentoonstelling van dementiekunst en een informatiemarkt te bezoeken.

Extra aandacht voor bewegen
Sinds 2015 zet Dementievriendelijk Roermond zich in voor een samenleving waar mensen met dementie op een fijne manier zolang mogelijk kunnen blijven meedoen. “Naast vergeetachtigheid speelt initiatiefverlies een rol bij dementie. Vaak hebben de mensen de neiging om thuis te blijven zitten. Dit terwijl actief zijn en bewegen juist heel erg goed is en het proces van dementie lijkt te vertragen,” meent ouderenpsycholoog Kees Spapens, coördinator van deze Wereld Alzheimer Week. “Daarom maakt bewegen deel uit van diverse activiteiten”.

Wat doe jij?
Ook als je zelf niet direct te maken hebt met dementie, kun je toch veel voor een ander betekenen. Je kunt een ander blij maken met ‘een waardebon-om-weg-te-geven’. Geef een ander een tegoed voor een bezoekje, een autoritje, een keer mee-eten, de ramen wassen, een boodschap, etc. De flyer met de waardebon is op te halen bij de partners die de Wereld Alzheimer Week mogelijk maken. Ook kun je de waardebon downloaden op de website van Dementievriendelijk Roermond. Ook kun je meehelpen door deze week te promoten en gebruik te maken van de middelen die hiervoor zijn ontwikkeld.

BRONGemeente Roermond
Vorig artikelJurassic Revenge in Weert – oog in oog met een echte T-Rex
Volgend artikelLeudal Kernen Omloop