Internationale wielerwedstrijd voor vrouwen doet Weert en Stramproy aan

WEERT – Weert is etappeplaats van de Boels Ladies Tour, dé internationale wielerwedstrijd voor vrouwen door Nederland (UCI Women’s WorldTour). Op vrijdag 1 september 2017 finisht de tour in Weert en op zaterdag 2 september vertrekt de volgende etappe vanuit Stramproy.

Bij de ca. 120 deelneemsters zijn ook bekende wielrensters, zoals Anna van der Breggen, Chantal Blaak, Ellen van Dijk, Kirsten Wild en Annemiek van Vleuten.
Voor de wedstrijd is het nodig op beide dagen een aantal wegen in de gemeente af te sluiten. Rond dit evenement vinden allerlei activiteiten in de binnenstad van Weert en in Stramproy plaats.

Sportwethouder Geert Gabriëls is blij dat de Boels Ladies Tour Weert en Stramproy aandoet. “Dit is een belangrijk internationaal evenement waarmee (top)sport voor vrouwen wordt gepromoot. We kunnen ons weer eens laten zien als sportstad in de aanloop naar de Europese kampioenschappen Triathlon 2019 die in Weert gaan plaatsvinden.”

Parcours
Op vrijdag 1 september komen de eerste rensters van de Tour rond 16.00 uur in Weert aan. Zij fietsen daarna nog enkele rondes op een parcours van 8,4 km. met eindpunt aan de Wilhelminasingel. Die route gaat vanaf de Wilhelminasingel over de Driesveldlaan, Parallelweg, Louis Regoutstraat, Kerkstraat, Keulerstraat, Parklaan, Diesterbaan, IJzerenmanweg, Voorhoeveweg, Kazernelaan, Industriekade, Energiestraat, Beekpoort en Wilhelminasingel.

Permanence en wielercafé
De permanence (centrale plaats waar voor en na de wielerwedstrijd allerlei handelingen plaatsvinden, zoals de uitreiking van de rugnummers en de prijzen) voor Weert is deels in Theater de Huiskamer en deels in het Weerter stadhuis. De jury en de internationale pers vinden onderdak in het stadhuis. Dat geldt ook voor de dopingcontrole.
Theater de Huiskamer organiseert ook het wielercafé (voor wielerfanaten en anderen).

Omlijstende activiteiten
De omlijstende activiteiten zijn vooral op het Raphaëlpad, de Nieuwe Markt en de Markt.
Op de Nieuwe Markt worden de politiemotoren en de ploegenkaravaan opgesteld.
Op het Raphaëlpad vinden allerlei activiteiten plaats rondom wielrennen, zoals het wielercafé, en aansluitend een Musical Night. Daarnaast zorgt Centrummanagement voor de aankleding van de binnenstad rond het thema fiets/wielrennen.

Stramproy 2 september
Op zaterdag 2 september is de permanence in Stramproy in Basisschool Op Rooj.
Om 11.00 uur begint in Stramproy op het Kerkplein de show waarin de teams aan het publiek worden voorgesteld. Rond de klok van 12.00 uur vertrekken de rensters vanaf het Kerkplein. In Stramproy fietsen de rensters nog een rondje. Ze maken hierbij gebruik van het parcours dat Toer- en Wielerclub Stramproy heeft uitgezet voor de Ronde van Stramproy die die middag om 14.00 uur van start gaat met wedstrijden van amateurs/masters, een ploegentijdrit, het open kampioenschap van Stramproy en het clubkampioenschap van Stramproy.

Andere activiteiten
De dorpsraad Stramproy coördineert de omlijstende activiteiten in het dorp, dat die dag dus vertreklocatie is van de Boels Ladies Tour. Er is sprake van één aaneengesloten lint van activiteiten, terrassen, buitentap en muzikale omlijsting vanaf het Kerkplein, via de Mgr. Nolensstraat en de Prinses Beatrixstraat naar het “Zeskampterrein” aan de Prinses Beatrixstraat.

Vorig artikelKunstenaar Mels Dees in Kunsthal Weert
Volgend artikelKermis in Nederweert