15 augustus 1920: Waat e waer

Genodigden opening Lustoord IJzeren Man 1920 - GAW Beeldbank 5508

Het is een prachtige zomerdag die 15de augustus 1920 als met een groot feest het “Lustoord De IJzeren Man’ wordt geopend.

Burgemeester Willem Kolkman verricht onder het toeziend oog van ‘de heren van de Raad, het Bestuur, de Regelingscommissie, de Aandeelhouders en genoodigden met hunne Dames‘, om 15.00 uur de opening van de ‘Kermesse d’été’ (= zomerfeest).

Op het terrein nabij Sluis 16 is een aantal kermisattracties opgesteld. Zo kan het publiek onder meer plaatsnemen in de carrousels en de schommels. Daarnaast zijn er de verkoopkramen van de middenstand. Voor de inwendige mens wordt gezorgd in de feestpaviljoens. De stedelijke harmonie St.-Antonius zorgt voor de muzikale omlijsting. Er is ook een heus ‘Bal Champêtre’ (= landbal).

Het feest bij De IJzeren Man eindigt die dag om 20.00 uur. Maar daarmee is het nog niet gedaan. ‘s Avonds is er nog een concert van het symfonieorkest Sereno in de grote zaal van Hotel De Engel aan de Markt.

Een dag later gaat het feest verder. Er zijn dan vanaf 16.00 uur gekostumeerde zwemwedstrijden en om 18.00 uur is er ‘Gymnastiek met Vrije Oefeningen’. Het openingsfeest van Lustoord De IJzeren Man wordt die maandag om 20.00 uur afgesloten.
Een entreekaartje kost 25 cent per persoon per dag.

Als bijzonderheid kan het publiek voor de prijs van 50 cent per persoon een rit maken met de auto vanaf de Markt naar Sluis 16 en terug. Voor kinderen kost zo’n rit 25 cent per persoon.

BRONErfgoedcluster Weert • Sprokkels nr. 24 ‘IJzeren Man’ in te zien in de studiezaal Gemeentearchief Weert
Vorig artikelEntertainment tijdens Kinderbraderie Weert
Volgend artikelZomerse koopzondag in Weert