26 juni 1994: Een nieuwe deken

Deken Wim van der Valk zegent deur Martinuskerk in 1994 - GAW Beeldbank A11511

Met de trein arriveert op 26 juni 1994 de nieuwe deken van de St.-Martinusparochie Wim van der Valk in Weert.

Hij wordt op het station ontvangen door burgemeester Loekie van Maaren-van Balen. Vanaf het station volgt een rijtoer in een open koets door de stad. Met een plechtige eucharistieviering in de Martinuskerk vindt de installatie van de nieuwe deken plaats. Na afloop van de mis is er een druk bezochte ontvangst in ‘de tuin van de dekenie’ aan de Maasstraat.

Wim van der Valk ontpopt zich al snel tot een bijzondere verschijning in Weert.
Hij wordt in de loop der jaren de grote drijfveer achter de levende kerststal in zijn kerk. Daarbij komt zijn uitgebreid netwerk bijzonder van pas.

De aanwezigheid van levende have in een volledig in kerstsfeer ingerichte Martinuskerk lokt tienduizenden bezoekers. Voor de KRO-televisie is dit aanleiding om in 1998 een documentaire over deze kerststal te maken.

Het evenement groeit uit tot een van de grootste jaarlijkse publiekstrekkers in Weert en dingt mee naar de titel van de  ‘grootste kerststal in Nederland’, zo niet in Europa.
Deken Van der Valk is een graag geziene gast en met zijn welhaast tomeloze inzet maakt hij bij menige activiteit zijn opwachting.

Zo gaat hij jaarlijks voor in de dienst tijdens de kermismis in de attractie van de botsauto’s. In 2001 zegent hij het Oud Limburgs Schuttersfeest op Boshoven in.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikel25 juni 1996: Einde aan een traditie
Volgend artikel27 juni 1829: Hij komt … niet