21 mei 1933: Wilhelmina ’08 kampioen

Voltallig bestuur Wilhemina '08 - GAW Beeldbank A11797. (linksboven Voorzitter Jan Grein)

De Hoogmis van zondag 21 mei 1933 in de parochiekerk van Altweerterheide wordt aan het zo juist behaalde voetbalkampioenschap van R.K.W.S.V Wilhelmina ’08  opgedragen.

Het is die dag eigenlijk dubbel feest, want van 11.00 uur tot 12.30 wordt in het clublokaal van de heer H. Malland aan de Langstraat een receptie gehouden vanwege het 25-jarig jubileum van de voetbalclub. Het programma sluit later die dag af met een huldigingswedstrijd tegen E.V.V. Eindhoven. De wedstrijd begint om 19.00 uur.

In het Kanton Weert staat de geestelijk adviseur van de voetbalclub, pastoor Jos Frantzen, uitgebreid stil bij het gedenkboek dat ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum is uitgegeven. Een hele pagina wordt erin gewijd aan het ontstaan van de vereniging. Zo blijkt de oorspronkelijke naam voor de voetbalclub uit Weert ‘De Kroon’ te zijn. De leden kiezen iets later voor de naam ‘Wilhelmina‘. De contributie bedraagt één cent per week, maar wordt al gauw verhoogd tot twee cent per week.

In het begin gaat het er bijzonder primitief aan toe. Er worden petten gebruikt om het doel te markeren. Een kaatsbal is de eerste echte aanschaf om het spel te kunnen spelen. De wedstrijden worden gespeeld op de weg tussen ‘Van der Schoor (Koos de Kuper) en Koop Brouns’. Eerst zijn er alleen wedstrijden tussen de leden onderling. Al snel zijn de tegenstanders de clubjes die gevestigd zijn aan ’t Morregat en de Markt.

Voorzitter Jan Grein kijkt in zijn bijdrage terug op die begintijd. Hij is dan ook trots dat ‘Wilhelmina’ in het jubileumjaar inmiddels beschikt over een eigen speelterrein met een eigen tribune en ‘zeer geriefelijk ingerichte kleedkamers.’

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikel20 mei 1892: Kwaliteit loont
Volgend artikelBomvol en gevarieerd programma Dorpsfeesten Leveroy