16 mei 1989: Kleipijpenoven verplaatst

Kleipijpenoven verplaatst 1989 - GAW Beeldbank A5849

Een enorme kraan verplaatst op 16 mei 1989 de kleipijpenoven vanuit de tuin van de familie Bertels naar een voor iedereen toegankelijke plek. De reden voor de verplaatsing is de aanleg van toegangswegen voor de nieuwe Biesterbrug.

De Trumm-Bergmans Pijpenfabriek vestigt zich in 1855 in Weert. De speciale witte klei wordt via de Zuid-Willemsvaart vanuit de familiegroeven in Duitsland aangevoerd. In 1932 start de Weerter pijpenfabriek als eerste in Nederland met de fabricage van houten Bruyere-pijpen. Trumm-Bergmans is een toonaangevend bedrijf dat grotendeels met de hand pijpen blijft maken. Na vier opeenvolgende generaties komt in 1972 een einde aan de bedrijfsvoering.

De kleipijpenoven is het laatste tastbare restant van dit bedrijf.
Tijdens de voorbereidingen voor de verplaatsing vindt een aantal (amateur)archeologen nog restanten van pijpen. De verhuizing van de kleipijpenoven is een groots publieksspektakel. De hele operatie duurt echter nog geen half uur, de afwerking daarentegen duurt wat langer. Hierbij wordt onder meer de directe omgeving ingericht als rustplaats voor voorbijgangers.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikel15 mei 1975: Dubbelfeest
Volgend artikel17 mei 1650: Burgerlijke ongehoorzaamheid op Boshoven