29 april 1974: Ridder Reve

Ridder Gerard Reve tijdens de aubade op de Nieuwe Markt - GAW Beelddocumenten CGR.18

Bij de jaarlijkse lintjesregen naar aanleiding van de verjaardag van de Koningin is schrijver Gerard Reve op 29 april 1974 benoemd  tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Bijbehorende onderscheiding wordt Reve door burgemeester Frans Breekpot tijdens een bijeenkomst in het stadhuis aan de Markt opgespeld.

Op Koninginnedag, 30 april, krijgt de nieuwe ridder een aubade door de stedelijke Harmonie St.-Antonius nabij zijn woning aan de Nieuwe Markt aangeboden. De schrijver laat deze gelegenheid niet zomaar voorbijgaan en neemt er actief aan deel. Hij bemachtigt de grote bekkens en speelt vol overgave een deuntje mee. Aansluitend is er een spontane receptie met onder meer zijn vriend en geestverwant, de acteur Willem Nijholt.

De landelijke pers is aanwezig en Gerard Reve moet menig interview geven. Weert komt hiermee even in de landelijke schijnwerpers te staan. Weekblad ‘Op de Keper’, waarvoor Reve regelmatig schrijft, noemt de gebeurtenis ‘Het sprookje van Gerard Reve’. Mederedacteur van het blad Bert Boelaars is vol lof over de toekenning. Reve vertrouwt Boelaars toe enorm tegen deze dag te hebben opgezien, maar het is uiteindelijk “een van de mooiste uit mijn leven geworden”.

De schrijver Gerard Reve woont enkele jaren aan de Nieuwe Markt in Weert. Veertig jaar na dato is deze gebeurtenis een van de tien jubilea die wordt toegelicht  in de tentoonstelling ‘Weert Jubileert’.

Meer over Gerard Reve in Weert vindt u op de pagina
Gerard Reve in Weert, van dwaalgast tot blijver

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikel28 april 2001: Keent Kiest Kwaliteit
Volgend artikel30 april 2011: Weert kleurt Oranje