20 april 1991: Grootse afscheidsreceptie Jo Matti

Burgemeester Jo Matti - GAW Beeldbank A6621

Tijdens een enorm druk bezochte receptie op 20 april 1991 nemen niet alleen de gemeenteraad en wethouders van Weert afscheid van burgemeester Jo Matti. Vele (oud-)collega’s, verenigingen, maatschappelijk organisaties en het bedrijfsleven schudden de scheidende burgemeester de hand in het de zaal van het Munttheater.

Jo Matti wordt op 10 april 1926 geboren in Kerkrade, waar hij zijn diploma gymnasium-alpha haalt aan het Rolduc College. Vervolgens gaat hij rechten studeren in Nijmegen en wordt in 1956 meester in de rechten.

Zijn ambtelijke loopbaan start in zijn geboorteplaats en na vier jaar treedt hij in 1961 toe tot het kabinet van de burgemeester van Den Haag. Tot aan zijn benoeming tot burgemeester van Weert in maart 1979 bekleedt hij twaalf jaar lang de functie van adjunct-griffier van de Tweede Kamer. Met zijn innemende manier van leidinggeven aan welhaast eindeloze raadsvergaderingen oogst Matti veel respect en waardering.

Een belangrijke mijlpaal in zijn carrière is de opening van het nieuwe stadhuis aan de Beekstraat. In 1982 ontvangt de burgervader Koningin Beatrix en prins Claus. Hij draagt de jumelage met de Belgische stad St.-Truiden een warm hart toe.

Naast zijn functie als burgemeester bekleedt Jo Matti diverse nevenfuncties zoals beschermheer van de stedelijke harmonie St.-Antonius en heeft hij zitting in het erecomité van het Weerter Mannenkoor. Tijdens de vastelaovundjperiode draagt hij jaarlijks de eretitel ‘opper-Rogstaeker’.

Landelijk is hij onder meer betrokken als vice-voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Voorafgaande aan de receptie is er een buitengewone vergadering van de gemeenteraad van Weert. Tijdens deze bijeenkomst wordt aan Jo Matti de Erepenning van Verdiensten van de stad Weert uitgereikt.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikel19 april 2007: Erepenning voor Johnny Hoes
Volgend artikelGemeenteraad Weert stemt in met coördinatieregeling Van der Valk hotel