Onthoofding Filips de Montmorency groots gevierd

Foto: Erwin Olaf

WEERT – Het geschiedkundig genootschap de Aldenborgh heeft i.s.m. de Gemeente Weert 2018 uitgeroepen tot het van Horne feestjaar. Ironisch genoeg wordt dan de onthoofding van Filips de Montmorency, graaf van Horne en Heer van Weert herdacht. Dit was het begin van de 80-jarige oorlog tegen de Spanjaarden, de Opstand der Nederlanden. Dit past in de activatieplannen van de Gemeente Weert om een concept te ontwikkelen voor  de bevordering van het toerisme rondom het thema avontuur.

‘Het Van Horne jaar kan een middel worden binnen dit ‘avontuur’ concept. Binnen dit concept kan je een nieuw mikpunt opzetten: Van Horne en specifiek het Van Horne jaar 2018. Dit kan alle losse ingrediënten verbinden. Een thema met vele invalshoeken: Heldendom. Historie. Link met Koningshuis, met democratie, met de identiteit van Nederland. Het verhaal heeft ook te maken met tolerantie, met spiritualiteit. De Gemeente Weert is op dit moment bezig met een inventarisatie van alle ideeën en plannen. Er is een waslijst aan ideeën, waarvan enkele er echt concreet zijn en een ‘eigenaar’, een trekker hebben. In het College van B&W komt hiervan binnenkort een overzicht. Als hier geld en capaciteit voor gereserveerd moet worden, dan komt dat waarschijnlijk aan de orde tijdens de behandeling van de voorjaarsnota’. Aldus de persvoorlichter.

Desgevraagd aan voorzitter Peter Korten van de Aldenborgh: ‘Wij zijn op zoek naar een projectleider die alle (inter)nationale herdenkingen aan elkaar kan knopen en daar een projectplan voor kan schrijven. Binnenkort kunnen we daar mee over vertellen’.

Ook het succesnummer van 2014 ‘Musical Rogsaters de Legende’ lijkt herhaald te worden. Maar nu door een musical over het leven van Filips van Montmorency.

Het wordt in 2018 dus weer een feest in de stad! Maar hoe en wat laat nog even op zich wachten.

Foto: Erwin Olaf

Vorig artikelOp stap met Iris, aflevering 23
Volgend artikelOp stap met Iris, aflevering 24