‘Liever dat de vluchtelingen over hekken klimmen dan dat ze door de wijk zwerven’

WEERT – Een noodbevel voor vluchtelingen die asociaal, respectloos gedrag vertonen. En vluchtelingen die over de hekken van het terrein klimmen. Het azc in Weert staat volop in de belangstelling van de media. Maar klopt het beeld dat gepresenteerd wordt wel en hoe is het om in de buurt van het azc te wonen? Een gesprek met Grad Peeters, voorzitter van Wijkraad Rond de Kazerne.

Grad Peeters heeft een nuchtere kijk op het azc. De waan van de dag krijg bij hem geen kans. Over de berichtgeving dat de vluchtelingen illegaal het azc binnendringen om er te verblijven, zegt hij: “Dat is voor ons geen nieuws. Dat gebeurde een jaar geleden ook al. Ik zie het zelf ook met enige regelmaat gebeuren. Afgelopen week twee keer. Maar in de vijf weken daarvoor zag ik het zelf bijvoorbeeld helemaal niet.”

Zorgwekkend vindt hij het niet. Grad: “Ik heb er geen last van. Het geeft wel een andere sfeer, maar ik zie het klimmen over de muren niet als een probleem. Het geeft pas problemen als deze asielzoekers geen dak boven hun hoofd zouden hebben en door de wijk gaan zwerven. Dan kunnen ze beter op het azc de nacht doorbrengen.”

Afval op straat
Grad vertegenwoordigt als voorzitter van Wijkraad Rond de Kazerne zo’n 1650 buurtbewoners. Een groot gedeelte van hen, zoals de mensen die in de Schrijversbuurt of het Bungalowpark wonen, merken weinig van de aanwezigheid van het azc. Zelf woont hij dichter bij het terrein. “Vrijwel het enige wat we merken is een toename van het afval op straat en het feit dat het ook op ongebruikelijke momenten drukker is. Als we dat constateren dat er afval op straat ligt, maken we daar melding van en wordt het vrijwel meteen opgeruimd. Een enkele keer zelfs door een ‘ploeg’ van asielzoekers zelf.”

Niet alleen van de kant van de wijkraad worden meldingen gedaan. Ook het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), de gemeente Weert en de politie communiceren regelmatig over ontwikkelingen die gaande zijn richting de wijkraad. “Het overleg is in het algemeen goed te noemen. Soms kritisch, maar altijd constructief.”

Populatie is anders
Wat hem opvalt, is dat de populatie op het azc in de loop van de maanden is veranderd. De statistieken die we van de manager van het azc krijgen, bevestigen dat ook. Waar er in het begin vooral gezinnen woonden, zie je nu meer individuele mannen van meerdere nationaliteiten. “Dat maakt het contact anders. Met gezinnen maak je eerder een praatje. Je merkte dat die blij en dankbaar waren voor de hulp die ze kregen. Onder de alleenstaande mannen bevindt zich een, inmiddels bekende, groep van twintig overlast veroorzakende vluchtelingen. “Dat is voor ons ook geen nieuws. Daar is een paar maanden voordat het in de media verscheen al met ons over gepraat. Er is toen aangegeven dat deze groep vluchtelingen problemen kan veroorzaken.”

Noodbevel
Inmiddels blijkt dat deze groep, bestaande uit Noord-Afrikaanse vluchtelingen, asociaal en respectloos gedrag vertoont. Om dat een halt toe te dienen vaardigde burgemeester Jos Heijmans afgelopen woensdag een noodbevel uit. Dit betekent dat de overlastveroorzakers zich alleen nog maar mogen bevinden op het azc-terrein, behoudens tussen 13.00-14.00 uur (voor boodschappen, doktersbezoek etc.). Ook moeten deze personen zich driemaal per dag melden bij de beveiliging van het azc.

De maatregelen klinken vrij heftig. Grad reageert: “Wij waarderen het erg dat de burgemeester, net zoals hij een tijd geleden met het Syrische gezin heeft gedaan, ook hier de randen van de wet opzoekt, om in het algemeen belang van onder andere de wijkbewoners, deze maatregelen te nemen. Hoewel er uit de statistieken blijkt dat er een toename heeft plaatsgevonden van criminele activiteiten op en rond het azc, voelen wij ons niet onveilig. Er wordt namelijk opgetreden. Met name door wijkagent Tonny Putman en zijn team. Zij leggen een tomeloze inzet aan de dag. Daar zijn we als wijkraad enorm blij mee en erkentelijk voor.

 

Vorig artikelOp stap met Iris, aflevering 22
Volgend artikelBurgemeester Jos Heijmans praat over asielkwestie bij Nieuwsuur (terugkijken)