AZC Weert bereidt zich voor op groep alleenstaande minderjarige vreemdelingen

WEERT – Wanneer precies en hoeveel het er zijn, is nog niet bekend. Maar zeker is dat op het terrein van het asielzoekerscentrum in Weert binnenkort alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) gehuisvest gaan worden. Om dat in goede banen te leiden, wordt een aparte anv-campus opgericht.

Het is voor het eerst dat op het azc in Weert alleenstaande minderjarige vreemdelingen opgevangen worden. Dit zijn asielzoekers onder 18 jaar die bij binnenkomst in Nederland niet worden begeleid door een ouder of een meerderjarige bloed- of aanverwant. Ze komen alleen, of samen met andere kinderen en/of ‘vreemde’ volwassenen, naar Nederland en vragen hier asiel aan.

Aparte campus
“De anv-campus komt wel op het terrein van het azc, maar is geen onderdeel van het azc”, zegt een woordvoerder van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Zij komen te wonen in kleine woonvoorzieningen. Ook wordt er een apart team van medewerkers op deze groep gezet. De begeleiding is intensief. De medewerkers zijn 24 uur per dag aanwezig. Zij begeleiden de minderjarige bewoners en bereiden hen voor op  hun toekomst. Dat kan zowel terug zijn als integratie.

Intensieve begeleiding
Volgens de COA-woordvoerder hoeft de buurt zich geen zorgen te maken over deze jongeren. “Er zijn zelfs ‘s nachts medewerkers aanwezig.” Wanneer de campus wordt ingericht, is nog onduidelijk. Ook is onduidelijk wanneer de alleenstaande minderjarige vluchtelingen komen en hoeveel het er zijn.

Vorig artikelOp stap met Iris, aflevering 17
Volgend artikelTrein Weert – Hamont voor personenvervoer lijkt binnen handbereik