Bewoners AZC als reporter mee tijdens fakkelstafette

WEERT – Met brandende fakkel langs oorlogsmonumenten. Een aantal bewoners van het AZC Weert gaat zaterdag 17 september als reporter mee met de Fakkelestafette. Van de 64ste editie maken zij foto’s en schrijven een verslag voor de nieuwsbrief die ze op het AZC in hun eigen taal uitgeven. 

Atleten van AV Weert rennen op zaterdag 17 september met een brandende fakkel langs de oorlogsmonumenten in Weert en omstreken. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Deken Franken ontsteekt om 8.15 uur het bevrijdingsvuur in de St. Martinuskerk. Vervolgens brengen atleten het vuur naar de St. Rumolduskapel aan de Coenraad Abelsstraat in Weert. In aanwezigheid van burgemeester Jos Heijmans van Weert worden drie fakkels aangestoken. U bent van harte welkom om de atleten, oud-strijders, schoolkinderen, genodigden  en overige medewerkers om 9.00 uur uit te zwaaien bij de kapel.

Er zijn drie routes en op elke route gaat een brandende fakkel mee. Eén groep trekt langs de oorlogsmonumenten in Leudal en Nederweert. Een andere groep volgt de route Nederweert en Cranendonck. En de derde groep doet de oorlogsmonumenten in Weert en een deel van Leudal aan. In totaal rennen de atleten van AV Weert een kleine 200 kilometer. Onderweg zijn er stops en plechtigheden bij ruim twintig officiële oorlogsmonumenten.

Aan het eind van de dag komen de drie groepen met alle deelnemers en medewerkers weer samen in Weert voor een gezamenlijke ronde over de Singel waarna zij rond 17.15 uur gezamenlijk aankomen bij het stadhuis aan de Wilhelminasingel. De Fakkelestafette wordt traditiegetrouw om 18.00 uur afgesloten met een plechtige herdenking bij de St. Rumolduskapel. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Namens de gemeente Weert zal wethouder Paul Sterk een krans leggen en samen met gemeentearchivaris Theo Schers een korte toespraak houden.

De stichting Fakkelestafette Weert e.o. wil de jeugd betrekken bij het herdenken van de slachtoffers van Tweede Wereldoorlog en het vieren van de vrijheid. Om te blijven herdenken, organiseert zij allerlei activiteiten. waaronder het Scholenproject. Een aantal kinderen, dat heeft meegedaan met het Scholenproject, mag op zaterdag 17 september, tijdens de Fakkelestafette, mee als de fakkel langs diverse oorlogsmonumenten in de regio Weert gaat. De kinderen hebben die dag bijzondere taakjes, zoals het voorlezen van een gedicht, het vasthouden van de vlaggen, het maken van foto’s of het houden van interviews met omstanders. Op deze manier wordt het vuur, als het ware, doorgeven aan de volgende generatie.

Vorig artikelOp stap met Iris, aflevering 11
Volgend artikelChristophe Down Under aflevering 1