Start bevolkingsonderzoek borstkanker in Maastricht

MAASBRACHT –  Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn Op 25 januari 2018 start Bevolkingsonderzoek Zuid met het bevolkingsonderzoek borstkanker in Maasbracht. Door dit onderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk. Het onderzoek is er voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar, omdat bij deze groep vrouwen het risico op borstkanker het grootst is.

Voor wie? Eenmaal per twee jaar nodigt Bevolkingsonderzoek Zuid vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uit voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2018 de vrouwen geboren in de jaren 1943 tot en met 1968. Vrouwen uit Maasbracht met de postcodes 6051, 6067, 6107 en 6109 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd.

Waar staat het onderzoekscentrum? Het borstonderzoek vindt plaats in een verplaatsbaar onderzoekscentrum. Dit onderzoekscentrum staat vanaf 25 januari 2018 op de parkeerplaats bij het zwembad, Europlein in Maasbracht. Daar staat het tot medio maart 2018. Daarna verhuist het onderzoekscentrum naar Stein.

Waarom deelnemen? Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer één op de acht vrouwen borstkanker vastgesteld. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing aanzienlijk en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk. Hoe gaat het onderzoek? Het borstonderzoek bestaat uit het maken van digitale röntgenfoto’s van de borsten. Speciaal opgeleide radiodiagnostisch laboranten voeren het onderzoek uit. Bevolkingsonderzoek Zuid werkt met moderne apparatuur. Daarom is de bestralingsbelasting minimaal. Binnen tien werkdagen volgt een schriftelijke uitslag van het onderzoek. Het onderzoek is gratis. Resultaten vorige ronde Tot nu toe was het bevolkingsonderzoek in Maasbracht succesvol. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Maasbracht 82,9%. Dit betekent dat er 2.046 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 46 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek. Meer informatie Voor vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u onze informatielijn bellen. De informatielijn is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur via telefoonnummer 088 00 01 388. Voor meer informatie kunt u kijken op www.bevolkingsonderzoekzuid.nl.

Vorig artikel1939 – Wieërter Stadsvastelaovendj
Volgend artikelNieuwe dvd ‘Weert zoals het was’