Herdenking aan de moedige bemanningsleden van Lancaster DS834 in Tungelroy

Foto: Anthony Farey Gunnell (1923-2018)

WEERT – Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden talrijke geallieerde bommenwerpers naar Duitsland gestuurd om bombardementen uit te voeren boven grote Duitse steden, met als doel het Duitse Rijk te verzwakken. In Limburg zagen de inwoners vaak de hemel verduisteren door deze vliegtuigen. Vanuit Witchford in Engeland vertrokken veel van deze bommenwerpers met als eindbestemming Duitsland. Zo ook de DS834, die op 29 december 1943 vanuit Witchford opsteeg met Berlijn als doelwit.

Nadat de bommenwerper zijn lading boven de stad had gelost, keerde hij terug naar Engeland, maar kwam in slecht weer terecht. Het vliegtuig raakte van de geplande vliegroute af en werd opgemerkt door Duitse zoeklichten in St. Truiden. Een Duitse Messerschmitt steeg op en viel de Lancaster DS834 aan, waar op dat moment zeven bemanningsleden aan boord waren.

De Lancaster werd zwaar beschadigd door de aanval en vatte bij een tweede aanval vlam. Het vliegtuig stortte neer in een veld in Tungelroy, waarbij vier van de zeven bemanningsleden op zeer jonge leeftijd omkwamen. Dit waren Keith Selwin Bell, Havard Jones, Graham Johnson en Arthur Morley Wilkinson, respectievelijk een Australiër, twee Britten en een Canadees, allen werkzaam voor de Britse RAF.

De overige drie bemanningsleden, waaronder piloot J.L. Lee, konden zich met een parachute redden, maar hadden weinig kans in bezet gebied. Zowel piloot Lee als bemanningslid Pike werden snel door de Duitsers gevangengenomen.

De laatste inzittende die met een parachute landde was Anthony Gunnell. Hij belandde in Ell (Laagstraat) op een paaltje in een weiland en raakte gewond aan zijn knie. Met hulp van de bewoners van Ell slaagde hij erin om buiten het bereik van de Duitsers te blijven, zich te herstellen in een kapschuur en uiteindelijk via een pilotenlijn zijn vrijheid terug te krijgen.

Anthony Farey Gunnell werd geboren op 6 november 1923 in Liverpool als zoon van Sydney Farey Gunnell en Gladys Roberts. Zoals eerder vermeld, overleefde hij de oorlog, keerde terug naar Engeland en vestigde zich uiteindelijk in New York. Op 94-jarige leeftijd overleed hij daar. Op zijn verzoek werd zijn lichaam ter beschikking gesteld aan het Einstein Institute in New York. Zijn as (urn) werd vervolgens naar Tungelroy gestuurd, waar hij gevraagd had om te worden uitgestrooid bij zijn kameraden.

Herdenking en uitstrooiing

De 80-jarige herdenking van de slachtoffers van deze crash en de uitstrooiing van de as zullen plaatsvinden op zaterdag 30 september 2023 in Tungelroy. De kerkdienst en daaropvolgende ceremonie vinden plaats vanaf 11.00 uur in de St. Barbarakerk van Tungelroy.

Lezing

Op 30 september is er ‘s avonds om 19.30 uur ook een lezing over deze gebeurtenis in Café-Zaal de HoêsKmr (Barbaraplein). Tijdens de lezing wordt dieper ingegaan op de vliegtuigcrash en wordt verteld over het leven van de bemanningsleden die het overleefden. Er zal uitgebreid worden ingegaan op de vluchtroute van Anthony Gunnell. De lezing wordt zowel in het Engels als in het Nederlands gehouden vanwege buitenlandse gasten, en de toegang is gratis.

Vorig artikelDe Leumolen in het Leudal bestaat 250 jaar
Volgend artikelFinale Midde Limburgs Leedjes Festival op 5 januari in Beegden