Gulden Humor voor Theo Bovens

Foto: Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge | Dion Huiberts

De heer Theo Bovens, oud-gouverneur van Limburg, werd vandaag verrast tot laureaat van de Gulden Humor.  De uitreiking vindt plaats op zaterdag 25 november in Geleen. De Orde van de Gulden Humor wordt vanaf 1962 als hoogste Limburgse vastelaovesorde door de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge verleend aan kandidaten die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van de levensblijheid, de humor of de vastelaovend en een ruime bekendheid genieten in de provincie Limburg. De laureaat wordt daarmee lid in de Broederschap van de Orde van de Gulden Humor.

De heer Theo Bovens (1959) was tijdens zijn gouverneurschap beschermheer van de Limburgse vastelaovend. Als  historicus hecht hij en heeft hij waardering voor tradities en rituelen. Als gouverneur van Limburg heeft hij het samen met Theo den Twiede de Limburgse vastelaovend op de kaart gezet met zijn humorvolle beschouwingen tijdens het Knoevelemint* in het gouvernement in Maastricht.  Daarnaast is hij verbonden aan de NUL, de oudste (Narren) Universiteit in Limburg.

Theo Bovens: Onze rijke Limburgse tradities zijn gevuld met talloze rituelen. Als u ooit op een Limburgs schuttersfeest bent geweest, weet u wat ik bedoel. Buigen, salueren, het wapen presenteren bijvoorbeeld, zijn trotse rituelen van nederigheid en offerbereidheid. Maar als de toeschouwer dat niet weet, kan die ook gewoon genieten van het serieuze spel. Zo kennen we ook de vele rituelen in de carnaval, ooit ontstaan als persiflage op de rituelen in de normale samenleving, maar nu vaak uitgevoerd met een nog grotere ernst.**

SLV-president Bart Maes: ‘Theo Bovens wordt dinsdag 13 juni aanstaande beëdigd als senator van de Eerste Kamer. Wellicht kan hij de politiek in Den Haag uitnodigen om de uitreiking van de Gulden Humor bij te wonen. Dan is meteen duidelijk dat vastelaovend géén evenement is maar dynamisch immaterieel erfgoed’.

De Gulden Humor werd in 1962 voor de eerste keer uitgereikt aan Charles Eyck, in 1963 aan Toon Hermans en in 1964 aan Godfried Bomans. De Orde werd in totaal al 52 keer uitgereikt. In 2021 werd de orde toegekend aan acteur Huub Stapel. De toekenning van de Orde van de Gulden Humor gebeurt op voordracht van de 17 oudste en grootste stadsvastelaovend verenigingen van Limburg.

De Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge heeft tot doelstelling het in stand houden en bevorderen van de carnaval als een uiting van levende volkscultuur en folklore in Limburg. Carnaval is een belangrijk onderdeel van het Limburgs dynamisch immaterieel erfgoed; liedjes, verhalen, dialecten, rituelen, gebruiken en tradities. Bij de SLV zijn de zeventien grootste en oudste stadsvastelaovesvereniginge van Limburg aangesloten. Meer informatie: www.slv-limburg.nl.

Vorig artikelWindtunnelonderzoek Wilhelmus Hubertusmolen in Weert afgerond
Volgend artikelWeert wint BNG Erfgoedprijs 2023!