Lokalen Chipala-school Malawi met hulp uit Weert eindelijk officieel geopend

WEERT – Twee jaar later dan de bedoeling, zijn de zes lokalen van de Chipala-school in de krottenwijk Mgona in de hoofdstad Lilongwe, zaterdag 7 mei, officieel geopend. Alhoewel de klaslokalen al in 2020 in gebruik waren genomen, was het vanwege de coronabeperkingen niet eerder mogelijk om de klassen officieel te laten openen door vertegenwoordigers van de Philips van Horne SG.

In aanwezigheid van de oudercommissie én de leiding van de Chipala-school, bevestigde Weertenaar pater Jos Kuppens namens de Philips van Horne de drie plaquettes aan de binnenmuren van drie lokalen.

Medefinancier Wilde Ganzen, een landelijke organisatie voor hulp aan arme landen, leverde een grote vlag en stickers met de tekst ‘Klein project, groot verschil’.

Jos Kuppens

De 80-jarige Jos Kuppens, voormalig directeur van het Centre for Social Concern in Lilongwe, heeft een belangrijke bemiddelende rol vervuld bij de bouw van de zes klaslokalen.

Nadat aan het slot van het jubileumjaar 2018-2019 het eindbedrag van de jubileumactie voor Malawi bekend werd gemaakt, is Kuppens begonnen met het benaderen van aannemers en het aanvragen van offertes en vergunningen. Tijdens de bouw was hij regelmatig aanwezig om de voortgang te controleren en de betalingen te doen. Hij zorgde er ook voor dat op een hele duurzame manier gebouwd zou worden. Door naast de grondstof klei, ook zand en cement te gebruiken, zijn de stenen op een duurzame manier geproduceerd. Door dit procedé was houtkap voor o.a. houtskool in de bakovens, niet nodig.

Speciale band Weert-Malawi

Al jaren is er een speciale band tussen Weert en Malawi. Sinds 2009 ondersteunt de Weerter oud-leerkracht Thérèse Huijbregts jaarlijks kleinschalige onderwijs- en gezondheidsprojecten; projecten mogelijk gemaakt door donaties van familieleden, vrienden en kennissen.

Ook de Philips van Horne SG steunde in 2018 tijdens het 50-jarig bestaan van de school een onderwijsproject in Malawi. Zo bracht de ‘Philips’ via talloze acties, waaronder een grote loterij en diverse giften (o.a. van een stichting uit Stramproy en de hulporganisatie Wilde Ganzen) meer dan 52.000 euro bij elkaar voor de bouw van zes lokalen voor de Chipala-school in Lilongwe.

Chipala school

De school in de krottenwijk Mgona telt meer dan 9000 leerlingen in de leeftijd van 6 tot 18 jaar. De meeste kinderen krijgen les in de open lucht in klassen variërend van 100 tot 300 leerlingen. De school telt 76 leerkrachten.

Door de financiering van de zes nieuwe leslokalen beschikt de Chipala-school thans over 28 lesruimtes.

Vorig artikelWethouderskandidaten CDA, JAN en de Nederweerter VVD bekend
Volgend artikelAanhoudingen in de regio vanwege gestolen landbouwvoertuigen