Doe mee met het Koningsschieten van het Weerter Stadsgilde

WEERT – Woensdag 27 april a.s., Koningsdag, vindt het Koningsschieten plaats door het Gilde van Wieërter Stadsschötte Ste. Catharina 1480 plaats in het Weerter stadscentrum. Evenals voorgaande edities vindt het evenement plaats op het pleintje bij Langspoort / Wilhelminasingel / Stationsstraat (t.h.v. ’t Swaentje). Jij kan meedoen!

Er wordt gelijktijdig ook geschoten om de titel Burgerkoning van Weert. De wedstrijd om de titel Burgerkoning staat open voor alle mannen van achttien jaar en ouder.

Mannen die aan deze wedstrijd willen deelnemen, kunnen zich vanaf 14.30 uur inschrijven bij de stand van het Gilde naast de schietinstallatie. Om deel te nemen dien je in het bezit te zijn van een geldig legitimatiebewijs. Vooraanmelden kan vanaf nu via het mailadres secretariaat.cat[email protected]. Beide wedstrijden beginnen rond 15.00 uur.

Eeuwenoude tradities

De ceremonies van het Gilde zijn praktisch ongewijzigd gebleven sinds de oprichting in 1480. Zo wordt de vogel om 13.00 uur in de Sint Martinuskerk gezegend, waarbij Gods zegen wordt afgeroepen over de wedstrijd en de deelnemers. Nabij de schietinstallatie trekt het Gilde driemaal in steeds kleiner wordende kringen om de schietboom, waarmee kwaad uit de groep wordt geweerd en het Gilde eensgezind en met zuivere bedoelingen een nieuwe koning uit haar midden zal accepteren. Daarna schieten notabelen op de vogel, waardoor deze wordt ‘bevrijd’ en de leden op de ‘vogelvrije’ vogel kunnen schieten. Deze ceremonie is vanaf 14.00 uur te zien. Het publiek krijgt tijdens al deze handelingen deskundige uitleg door één van de leden van het Gilde.

De installatie van de nieuwe Koning vindt plaats direct nadat de vogel is afgeschoten. Ook deze installatie gebeurt volgens eeuwenoude traditie en wordt voor het publiek toegelicht.

Burgerkoning

Het Burgerkoningschap is een wedstrijd waar mannen van achttien jaar en ouder aan kunnen deelnemen. De winnaar is diegene die de vogel naar beneden schiet. Hij is komend jaar Burgerkoning. De titel brengt geen verplichtingen met zich mee, maar de Burgerkoning is van harte welkom om aan de activiteiten van het Gilde deel te nemen.

Aanmelden kan via: [email protected]

Vorig artikelEynder Accordeon- en Harmonica Treffen op 24 april
Volgend artikelSchooltuinproject Leudal krijgt nieuwe impuls met soepproject