Kasteelpoort Weert eeuw jonger dan gedacht

WEERT – De kasteelpoort van de voorburcht van kasteel de Nijenborgh is niet de poort zoals we die kennen van de memorietafel uit de 15de eeuw. De poort is vermoedelijk in de 16de eeuw vervangen door de poort zoals ze nu is.

Wellicht wel aangelegd in opdracht van Philippe de Montmorency (1524-1568), graaf van Horn en heer van Weert en Nederweert. Dan zou het zomaar kunnen zijn dat keizer Karel V van Spanje op 14 september 1543 onder deze poort is doorgelopen tijdens zijn bezoek aan Weert. In 1558 verbleef ook prins Willem van Oranje een tijdlang in het Weerter kasteel.

Elke woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag is de voorburcht van het voormalige kasteel de Nijenborgh aan de Biest open van 13.30 tot 15.30.

Vorig artikelArchitect Maurice Mentjes over het gouden museumW
Volgend artikelDuizenden vrijwilligers op de been om Maasoevers afvalvrij te maken na de overstroming