JOGG Maasgouw start groentenpilot

MAASGOUW – Genoeg groenten en fruit eten, blijft lastig. Toch is het op jonge leeftijd leren eten van groenten en fruit belangrijk voor het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Daarom start JOGG Maasgouw nu een groentenpilot met Groente… zet je tanden erin. Kinderdagverblijf Robbedoes in Heel en Beegden, Kindercentrum Ut Kerreraad in Stevensweert, Tafeltennisvereniging WESTA, voetbalvereniging MBC ’13 en groentensponsor Jumbo Roel Heerschap zijn de eerste deelnemers.

In Nederland krijgen kinderen over het algemeen nog te weinig groente en fruit binnen. En zes op de tien ouders vindt het lastig om daar iets aan te doen. Reden voor JOGG Maasgouw om een groentenpilot te starten waarbij kinderen drie maanden lang kennismaken met verschillende soorten groenten.

JOGG regisseur Daan Sliepen: “De eerste duizend dagen van een kind zijn bepalend voor een gezonde leefstijl. Daarom werken wij onder het motto ‘Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst’ aan een gezonde leefstijl voor kinderen tussen de 0 en 12 jaar. Met ‘Groente…zet je tanden erin’ willen we kinderen laten wennen aan de smaken van groenten. Een vreemde smaak, of een andere structuur, wordt vaak pas na tien tot vijftien keer proeven normaal. Belangrijk dus om vroeg te beginnen én vol te houden als een groentensoort niet meteen in de smaak valt.”

Nieuwsgierig
Kindercentrum Ut Kerreraad is één van de eerste kinderdagcentra in Maasgouw die aan de pilot mee doet. Pedagogisch coach Eefje van den Berg: “We vinden dit een supergoed initiatief van JOGG. Meer groenten eten sluit goed aan op ons voedingsbeleid. Via JOGG krijgen we wekelijks verse groenten aangeleverd. Die bieden we als lunch en tussendoortje aan zodat de kinderen leren dat groenten lekker en gezond zijn. Ik had gedacht dat de kinderen meer tijd nodig zouden hebben om aan bepaalde smaken te wennen, maar ze zijn heel nieuwsgierig. Eigenlijk wordt alles goed gegeten.”

Alles gaat schoon op
Ook Peter-Frank op den Buijs van voetbalvereniging MBC ’13 is enthousiast. “Bij MBC ’13 willen we de jeugd meer meegeven dan voetbaltechniek. We zien dat kinderen dikker worden en dat hun motoriek achteruit gaat. Daarom willen we als club het goede voorbeeld geven. Al eerder namen we het Drink Water-beleid van JOGG over en zijn we bezig met de Gezonde Kantine. We willen een alternatief bieden voor het zakje chips, de Mars en het flesje Fristi. Dankzij deze pilot kunnen we onze jeugdleden nu meegeven dat het ook lekker is om groenten te snacken. We hadden al goede ervaringen met de waterbidons die JOGG voor alle jeugdteams heeft geregeld en de fruitsnacks die JOGG tijdens onze jeugdclinics verzorgt, nu zien we dat de groenten het ook goed doen. Het is een kwestie van wennen, de knop moet om. Maar zien eten, doet eten, dus bij ons gaat alles schoon op. We hopen via de pilot ook de ouders mee te nemen. Het zou goed zijn als gezonde producten in de winkel goedkoper worden, zodat het voor ouders gemakkelijker wordt om een gezonde keuze te maken.”

De reacties smaken naar meer
“Na de pilot vragen we de ouders een korte vragenlijst in te vullen. We zijn we heel benieuwd of ze merken dat hun kind meer interesse in groenten krijgt en of het meer groenten lust”, vertelt Denise Essers-Leurs, die ook JOGG regisseur is. “Daarnaast jagen we de pilot aan met ondersteunende activiteiten zoals een groenten-kleurplaat en een speciaal gemaakt memoryspel. We breiden de pilot ook uit naar andere verenigingen, kindercentra en basisscholen. De reacties van de vier starters smaken in elk geval al naar meer.”

Foto’s via: MBC ’13 en Ut Kerreraad

Vorig artikelDichter bij Weert uitgebreid met plattegrond
Volgend artikelNepcollectant voedselbank actief