Kampershoek 2.0 komt op stoom

Zichtlocaties aan A2 en Ringbaan-Noord beschikbaar

Eric Sprangers, projectmanager Kampershoek 2.0, en wethouder Wendy van Eijk van de gemeente Weert. Fotografie: Dion Huiberts

Met de start van de bouwwerkzaamheden van twee logistieke krachtpatsers en de plannen voor een Van der Valk hotel raken de ontwikkelingen op Kampershoek 2.0 in een stroomversnelling. Het Weerter bedrijventerrein, dat zich kenmerkt door de uitstekende strategische ligging en aandacht voor duurzaamheid, biedt op zichtlocaties nog ruimte voor mkb-bedrijven die zich willen onderscheiden. Zo ontstaat een robuuste mix van bedrijven, ingepast in een landelijke, groene entourage.

Door Wesley Hegge

Machines graven de laadkuilen voor de loading docks uit. Palen voor de fundering gaan de grond in. De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van Logistic Mill 21 van Heylen Warehouse zijn in volle gang. Op een kavel van 19 hectare, ruim 37 voetbalvelden, verrijst een grootschalige logistieke campus met meerdere, aaneengeschakelde hallen.

Grenzend aan de kavel gaat een andere logistieke dienstverlener, DHL Supply Chain, nog voor het einde van het jaar starten met nieuwbouw. Dat gebeurt in twee fases, op een kavel van 16 hectare. “We zijn erg blij met deze grote spelers in onze gemeente”, zegt wethouder Wendy van Eijk (Ruimtelijke Ordening). “De komst van deze bedrijven is een gevolg van het veranderende consumentengedrag. We bestellen allemaal spullen achter de pc en verwachten dat ze de volgende dag binnen zijn. E-commerce groeit jaar op jaar en natuurlijk heeft de coronapandemie hier nu ook impact op. Deze kerst zal de e-commercepiek hoger zijn dan ooit tevoren.

Ruimte voor duurzaam ondernemen
Met de recente ontwikkelingen is het deel op het bedrijventerrein dat bestemd is voor logistiek met succes ingevuld. De economische kracht van Weert schuilt erin dat verschillende sectoren worden gefaciliteerd. Van Eijk: “Dat maakt de economische structuur robuust en minder kwetsbaar, zoals nu bij een crisis. Op Kampershoek 2.0 faciliteren we logistieke spelers, want die maken deel uit van het ecosysteem. Maar we willen ook ruimte bieden aan andere sectoren.”

De overgebleven kavels, vrij verkavelbaar in afmetingen vanaf 0,5 hectare tot twee hectare, zijn bestemd voor innovatieve, duurzame mkb-bedrijven die zichtbaarheid en bereikbaarheid belangrijk vinden. Van Eijk: “De kavels liggen aan de Ringbaan-Noord en A2, dus qua locatie hebben ze een grote meerwaarde. We zoeken ondernemers die willen investeren in een representatief bedrijfspand, oftewel bedrijven die kwaliteit toevoegen.”

Interesse
De wethouder zegt dat het mkb ontzettend geïnteresseerd is in de vijftien hectare aan kavels in de periferie van het bedrijventerrein. Er lopen dan ook verschillende gesprekken. “Wat ons betreft, hebben bedrijven een voorkeur ten opzichte van ontwikkelaars. Toeleveranciers van maakbedrijven in Brainport Eindhoven zoeken naar bouwlocaties in de randgemeenten. Gezien de nabijheid en aantrekkelijke vestigingsfactoren, zoals een directe ligging aan de A2 en de aanwezigheid van de multimodale haven, kijken ze naar Weert.”

Maar het kunnen zeker ook ondernemingen uit Weert zelf zijn die een groeispurt maken en voldoende marge hebben om de stap te zetten, benadrukt Van Eijk. “Met andere woorden, bedrijven die bereid zijn een investering te doen die hoort bij deze locatie. Het is lastig om er een bepaald bedrijfsprofiel aan te koppelen, maar ze moeten wel een zekere ambitie hebben op het gebied van duurzaamheid. Denk aan energiezuinig bouwen en zonnepanelen. Overigens heeft de gemeente de keuze voor welke bedrijven er gaan landen niet honderd procent in de hand, er zijn namelijk ook andere partijen met een grondpositie.”

Magneetwerking
Kampershoek 2.0 wordt een gevarieerd, aantrekkelijk bedrijventerrein dat ook plaats biedt aan een Van der Valk hotel. De plannen bestaan uit een hotel-restaurant met casino op de hoek Ringbaan-Noord/A2, met 135 hotelkamers, een restaurant met circa 250 zitplaatsen en vergader- en congresfaciliteiten.

Van Eijk wijst op de magneetwerking van het hotel: “Uit onderzoek is gebleken dat er in de regio Weert behoefte is aan extra hotelkamers. Veel ondernemers wijken op dit moment met klanten uit naar elders, omdat er niet voldoende plek is. De komst van het hotel moet ervoor zorgen dat het een zakelijke pleisterplaats wordt. Dat brengt positieve neveneffecten met zich mee; Weert wordt een bekende plek om elkaar te ontmoeten.”

Alle ontwikkelingen zijn uiteraard ook goed nieuws voor de werkgelegenheid. Van Eijk: “We hopen op een combinatie van banen op diverse niveaus. DHL heeft zaken als innovatie en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Bij thema’s als robotisering en automatisering hoort een bepaald type werknemer. Anderzijds hopen we ook dat mensen die nu niet aan het werk zijn hier aan de slag kunnen. Het biedt dus volop kansen.”

Inrichting van start
Dat er nu gebouwd gaat worden, betekent voor de gemeente Weert dat de tijd rijp is om het gebied verder aan te kleden. “Het terrein heeft er lang als een open vlakte bij gelegen”, zegt Eric Sprangers, projectmanager Kampershoek 2.0. “Het wordt nu aantrekkelijk gemaakt. In 2021 wordt er verder gewerkt aan zowel de infrastructuur als de groene inpassing. De hoofdontsluitingsweg op het bedrijventerrein wordt doorgetrokken richting de St. Sebastiaanskapelstraat. De aanleg van een grondwal aan de zijde van Laar, van twee meter hoog en nog eens een twee meter hoge aanplant, moet zorgen voor een verdere landelijke inpassing.”

Kampershoek 2.0 wordt een parkachtige omgeving. Sprangers: “Werknemers kunnen in de lunchpauze met collega’s wandelen over landwegen die leiden langs drinkpoelen, fruitboomgaarden en houtwallen. Het is een bedrijventerrein in harmonie met de omgeving. Het gebied is niet alleen aantrekkelijk voor werknemers, maar ook voor inwoners van Weert. Zo komt er een archeologische fietsroute, zodat iedereen kan genieten van dit unieke stukje Weert.”

Beschikbaarheid kavels

Het team Ondernemerszaken van de gemeente Weert vormt het centrale aanspreekpunt voor alle gevestigde en toekomstige ondernemers in Weert. Zij denken met de ondernemer mee en vormen zo de schakel tussen het bedrijfsleven en de gemeentelijke overheid. De gemeente Weert heeft bedrijfspercelen beschikbaar op diverse bedrijventerreinen. Zo is er op Kampershoek 2.0 15 hectare bouwgrond beschikbaar, deels in eigendom van derden. Op bedrijventerrein Leuken Noord, dat ook een snelle aansluiting op de A2 heeft, is 2,7 hectare beschikbaar. Centrum Noord beschikt over 1,2 hectare uitgeefbare grond. Op Kanaalzone II is 9,7 hectare beschikbare bouwgrond, geheel in eigendom van derden. Kanaalzone I en De Kempen beschikken over respectievelijk 1,5 en 1,2 hectare uitgeefbare grond, waarvan momenteel alles in optie is. Wilt u ook ondernemen in Weert? Neem dan contact op met Mathieu Dolders van het team Ondernemerszaken van de gemeente Weert.
E. [email protected]
T. 0495 575286

Vorig artikelLichtjes op Oorlogsgraven 2020 Nederweert
Volgend artikelClement Group laat wensen in vervulling gaan