Waarschijnlijk toch sloop voor eeuwenoude stadboerderij

WEERT – Het college van Weert wil de bouw van zeven levensloopbestendige woningen aan de Beekpoort en Nazarethsteeg mogelijk maken. Hiervoor moet onder meer een stadsboerderij van Neerke Scheepers dat onderdeel is van een beschermd stadsgezicht worden gesloopt.

Het concept van de hiervoor nodige bestemmingsplanwijziging ligt vanaf donderdag ter inzage. Tot en met 2 december kunnen zienswijzen worden ingediend.
Coalitiepartij Weert Lokaal sprak zich begin dit jaar uit voor behoud van de oude boerderij. Maar het college vindt dat de te slopen panden in slechte staat verkeren en dat de huidige boerderij ‘erg dicht op de weg’ staat. B en W menen dat nieuwe woningen op die plek een ‘kwaliteitsverbetering’ betekenen. De stadsboerderij is in zo’n vervallen staat dat restauratie niet mogelijk is. De verwachting is dat de gemeenteraad begin volgend jaar het bestemmingsplan ter besluitvorming krijgt voorgelegd.

Bewoners
Neerke Scheepers had hier zijn woonhuis en aannemersbedrijf. Op oude kaarten (o.a. op die van Jacob van Deventer ca. 1570) staat wel al bebouwing langs de Beekpoort. Later vestigden de kunstenaars Job Smeets (Studio Job) en Erik Wijfelaars (Studio OZO) zich o.a. in dit pand.

Beschermd stadsgezicht
De stadsboerderij is géén beschermd monument maar wel een beschermd stadsgezicht. Onderstaande foto van de Beekpoort dateert uit ca. 1890 en laat links de Bocholterbeek zien die zorgde voor de toevoer van water voor de stadsgrachten. Op de achtergrond links is de stadsboerderij al zichtbaar.

Stadboerderij Weert | Foto archief familie Dor ca. 1890
Hoe oud de boerderij precies is, is niet bekend. De kleur van de stenen, muurankers en delen van het metselverband duiden er op dat delen van de boerderij mogelijk al uit de 18de eeuw zouden kunnen zijn. het fundament zou nog ouder kunnen zijn. Dat de boerderij zo laag ligt t.o.v. het trottoir valt te verklaren door het graven van het kanaal in 1822, men moest toch ergens het zand kwijt…
Vorig artikelKrottepoffers schenken 700 mondkapjes aan minima
Volgend artikelKeyport Meet & Greet! Een frisse blik op ondernemen