Uniek kunstproject in rivierpark Maasvalei

minister Zuhal Demir en minister Lydia Peeters | Foto: Ignace Schops

KINROOI – De Vlaamse regering heeft groen licht gegeven voor de ontwikkeling van een uniek kunstproject in het RivierPark Maasvallei. 

Hiervoor slaat het Regionaal Landschap Kempen & Maasland de handen in elkaar met Z33 House for Contemporary Art, Design and Architecture, het Fonds voor Culturele infrastructuur, Toerisme Vlaanderen én de vijf Vlaamse gemeenten in het RivierPark Maasvallei. Zo wordt dit grensoverschrijdend landschapspark op geschikte plekken langs de oevers van de Maas nog aantrekkelijker voor bewoners en bezoekers.

Minister Zuhal Demir: ‘Rivierpark Maasvallei kan jaarlijks rekenen op meer dan 1 miljoen bezoekers, om de natuur te beleven, te wandelen en te fietsen. Het landschap en de natuur leveren zo geld én jobs op. Toerisme, de lokale economie en de horeca is hier een belangrijke winnaar. Maar liefst 64% van de wandelaars kiest voor het landschap als reden om naar Limburg af te zakken. Ook onze buitenlandse toeristen associëren Vlaanderen met landschap en natuur. Investeren in het landschap is dus investeren in toerisme.

Daarom gaan we via Toerisme Vlaanderen – VISITFLANDERS ook verder in de Maasvallei investeren. In navolging van het doorkijkkerkje van Borgloon komen er tussen Kinrooi en Lanaken een reeks monumentale kunstobjecten als extra troef voor het wandel- en fietstoerisme. We doen dat samen met Z33Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de vijf Maasgemeenten. Na de coronacrisis weten we hoe sterk we kunnen genieten van de natuur en ons landschap. Hierin investeren is dan ook logisch. Vandaag las ik in de krant dat veel van mijn collega’s kiezen voor een vakantie in het buitenland. Vlaanderen is nog zo schoon. Ze weten niet wat ze missen!’

Aan Belgische zijde van het RivierPark Maasvallei werden er vijf toegangsdorpen met bijhorende startplekken aangeduid. Van noord naar zuid zijn dit de toegangsdorpen Kessenich, Aldeneik, Stokkem, Leut en Oud- Rekem. Van hieruit kan je het gebied het best verkennen. De startplekken, bewegwijzerd vanaf de N78, zijn allemaal voorzien van een parking en een infobord. Daarop vind je meer uitleg over het gebied en de beschikbare wandelroutes.

Elk toegangsdorp is het vertrekpunt van een uitgewerkt wandelgebied. Aan Belgische zijde zijn er zes wandelgebieden met elk een eigen karakter (de vijf toegangsdorpen + wandelgebied Elen). Van hieruit vertrekken een aantal duidelijk bewegwijzerde wandellussen variërend van 2,5 tot 15 km. Deze zorgvuldig uitgekozen routes leiden je er langs de meest belevenisvolle plekjes van de Maasvallei. Voor elk wandelgebied werd er ook een bijhorende wandelkaart uitgewerkt. Deze kan je verkrijgen in de toeristische infokantoren in de Maasvallei en via de webshop van Wandelen in Limburg.

In Nederland wordt er momenteel hard gewerkt aan de verdere uitbouw van het RivierPark Maasvallei. De startplekken zijn hier nog niet ingericht maar je kan het gebied wel al verkennen vanuit de verschillende Maasdorpen. Er is ook al één wandelgebied uitgewerkt: Borgharen. Drie wandellussen van 8 tot 19 km leiden je langs de mooiste plekjes van het gebied.

 

Vorig artikelOm uit de crisis te komen is meer nodig dan het huidige steunpakket van de overheid. Ondernemer bereidt te investeren echter omzetverlies dreigt.
Volgend artikelRoyal Swinkels Family Brewers treedt toe tot Brainport Eindhoven