Het hart van Budel begint weer te kloppen

De Borgh, het nieuwe culturele hart van Budel.

BUDEL – Inwoners, ondernemers en verenigingen: de coronacrisis raakt de samenleving in het hart. Vandaag: manager Els Aerts van MFA De Borgh, het nieuwe culturele hart van Budel.

Maandenlang had ze er naar toegewerkt, samen met de lokale verenigingen en de gemeente Cranendonck. De opening van de nieuwe Borgh, het volledig gerenoveerde gemeenschapshuis in hartje Budel. Sfeervolle thuishaven voor bijna zestig verenigingen, bestaande uit een prachtige theaterzaal en foyer en verschillende ruimten voor sport en spel, vergaderingen, trainingen en workshops. In het eerste weekend van maart opende het vernieuwde, culturele hart met een grandioos feest de deuren. Voor manager Els Aerts voelde het als de kers op de taart, de afsluiting van een intensieve voorbereidingsperiode die voor haar in juni vorig jaar begon.

Nieuwe realiteit
Een week later, toen de Hamontse terugkwam van een korte vakantie, was de wereld radicaal veranderd. Het gemeenschapshuis was leeg, vanwege het coronavirus waren alle activiteiten tot nader order stilgelegd. “Het voelde alsof alles waar ik zo hard voor had gewerkt in duigen was gevallen. Als manager had ik de opdracht meegekregen om de gemeenschap een mooie, bloeiende accommodatie te geven. Een bruisend en financieel gezond dorpshuis met theatervoorstellingen en allerhande activiteiten die elkaar versterken. Hoe gezonder de exploitatie, hoe meer er mogelijk zou worden voor verenigingen. Van de ene op de andere dag kwam die missie op losse schroeven te staan. Er kwamen geen horeca-inkomsten meer binnen, gelukkig liepen de huurinkomsten wel gewoon door.”

Achterstallig werk
Nadat Els de eerste teleurstelling had weggeslikt, besloot ze om er het beste van te maken en de basis verder op orde te brengen. “Er lag een heleboel achterstallig werk. De website updaten. Een informatiebrochure maken. Huurovereenkomsten oppakken met de gemeente. Protocollen opstellen voor gebruikers. Gordijnen en lamellen regelen. Allemaal klussen die normaal gesproken in de drukte vaak blijven liggen en waar nu ineens tijd voor was. In de tussentijd hebben we geprobeerd de kosten zoveel mogelijk te drukken, bijvoorbeeld door tijdelijk zelf schoon te maken, nóg efficiënter in te kopen en op elektriciteit te besparen door koelingen en andere apparaten uit te zetten.”

Nieuw leven
Sinds mei zijn de coronaregels stapje voor stapje versoepeld en is de Borgh weer langzaam tot leven gekomen. De individuele muzieklessen zijn hervat, de bibliotheek is weer open, de harmonie repeteert weer en ook de tafeltennisvereniging heeft de trainingen weer opgepakt. De eerste, grote activiteit in de theaterzaal – noem het de ultieme coronatest – staat voor 6 juli gepland: de eindejaarsmusical van basisschool de Triolier. “De afgelopen weken waren erg intensief. Om de Borgh coronaproof te maken, hebben we samen met de gemeente en de gebruikers alle protocollen van verengingen op elkaar afgestemd. We hebben looproutes uitgezet, zeepdispensers opgehangen en zien er op toe dat niet iedereen op hetzelfde moment de ruimte betreedt. Omdat de toekomst onzeker is, merk ik dat verenigingen terughoudend zijn in het plannen van activiteiten. Ze durven nog niet verder dan een maand vooruit te kijken. Begrijpelijk natuurlijk. Waar mogelijk geven we verenigingen de kans om activiteiten die eerder zijn gecanceld in de zomerperiode in te halen.”

Kansen
Het zijn surrealistische tijden, ook voor de manager van de Borgh. Op de meest prangende vraag van verenigingen – ‘Wanneer kunnen weer beginnen?’ moest ook zij wekenlang het antwoord schuldig blijven. “Die verantwoordelijkheid hoefde ik gelukkig niet alleen te dragen. Die knoop heeft de gemeente doorgehakt in nauw overleg met de Veiligheidsregio.”

Ook in Budel heeft de coronacrisis gelukkig niet alleen maar ellende gebracht. Tijdens de gedwongen sluiting bleef het vizier van Els Aerts op de toekomst gericht. Op nieuwe kansen. “Wij zijn een van de weinige accommodaties in het dorp waar je vanaf 1 juli met 100 mensen bij elkaar kunt komen. Dat biedt de mogelijkheid om uitvaartdiensten te houden. Mensen kunnen nu in het hart van de gemeenschap afscheid nemen van hun dierbare. Een mooie, troostrijke gedachte.”

In deze serie laten we zien hoe klanten van Rabobank Weerterland en Cranendonck de economische storm trotseren. Hoe vindingrijk en weerbaar zij zijn en welke keuzes ze maken om het hoofd boven water te houden.