Weert besteedt aandacht aan Dag tegen Homofobie en Transfobie

WEERT – Voor het stadhuis van Weert wappert het hele jaar door de Regenboogvlag. Op vrijdag 15 mei worden er op de Markt vijf LHBTI-vlaggen gehesen door de gemeente. De vlaggen – die symbool staan voor verschillende seksuele geaardheden en genderidentiteiten – zijn het hele weekend te bewonderen. Het college van burgemeester en wethouders wil hiermee aandacht vragen voor IDAHOT: de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, die ieder jaar op 17 mei wordt gevierd.

Wethouder Geert Gabriëls licht toe: “Ik vind het belangrijk om in deze moeilijke coronatijd toch een symbolische actie te kunnen uitvoeren. Weert is – samen met Roermond – Regenboogstad. Dat houdt in dat we ons sterk maken voor het verbeteren van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van LHBTI-ers. Dat laten we tijdens IDAHOT weer zien!”

Internationale Dag
17 mei is jaarlijks de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Op deze dag vragen LHBTI-organisaties aandacht voor de sociale onwenselijkheid van homo- en transhaat. LHBTI staat voor lesbische vrouwen (L), homoseksuele mannen (H), biseksuelen (B), transgenders (T) en intersekse personen (I). De dag werd in 2003 in het leven geroepen en inmiddels doen zo’n 130 landen mee.

Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Vóór die tijd stond homoseksualiteit op die lijst namelijk geregistreerd als een psychische aandoening. Daarom wordt IDAHOT jaarlijks op 17 mei gevierd.

Bewustwording
Nog steeds bestaat er veel homo- en transfobie in de wereld. Veel mensen krijgen met discriminatie te maken vanwege hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Ze krijgen moeilijker een baan, worden uitgesloten of gepest, met alle gevolgen van dien. Bij evenementen zoals de Amsterdam Pride wordt seksuele diversiteit vooral gevierd. Bij IDAHOT gaat het met name om bewustwording. Een dag als deze maakt seksuele diversiteit en genderdiversiteit zichtbaar. En dat draagt bij aan de sociale acceptatie.

Vorig artikelGeen ‘Mijl van Mares’ deze zomer, maar de energie blijft
Volgend artikelBasketbalacademie Limburg veilt wedstrijdtenues