Politiek; we bespreken het onderzoeksrapport op 3 juni

PvdA Weert: 'De politieke situatie in Weert is Weert-onwaardig'

Burgemeester Jos Heijmans

WEERT – 1Limburg en dagblad de Limburger berichten vandaag dat de Weerter wethouders het vertrouwen in burgemeester Heijmans opgezegd zouden hebben. Dat zou geleid hebben tot een onwerkbare situatie.

Een woordvoerder van de gemeente Weert zegt desgevraagd: ‘Burgemeester Heijmans heeft donderdag 14 mei bij gouverneur Bovens gemeld dat hij niet meer terug wil keren in het ambt van burgemeester in Weert. Daarnaast loopt nog het onderzoek van bureau Berenschot naar de integriteit van de burgemeester. Zoals eerder aangekondigd zal de raad op 3 juni over de uitkomsten van het rapport Berenschot vergaderen. Gezien de aard van het onderzoek, staat een  integere en zorgvuldige aanpak voorop. Om die reden zullen wij geen vragen over deze zaak beantwoorden, dat geldt zowel voor procedurele als inhoudelijke vragen’.

Wij vroegen een aantal fractievoorzitters naar een statement: Suzanne Winters van Weert Lokaal: ‘Weert Lokaal heeft gisteren via een bericht van de gouverneur vernomen dat Jos Heijmans zich heeft ziek gemeld en niet meer zal terugkeren als burgemeester. Zijn taken zullen worden overgenomen door een aan te stellen waarnemend burgemeester. Hierover zullen wij op korte termijn meer informatie krijgen. Dat is alles wat wij hierover op dit moment kwijt willen.’
Thomas van Gemert van de VVD: ‘We hebben gisteravond kennis genomen van het bericht dat de burgemeester zich ziek gemeld heeft, en niet meer terugkeert als burgemeester. Dat was voor ons een onverwachte beslissing. Er komt daardoor op korte termijn een waarnemend-burgemeester. Overigens heeft de ziekmelding geen gevolgen voor de behandeling van het integriteitsonderzoek. Die behandeling staat gepland op 3 juni. In dat debat kunnen we als raad nog altijd conclusies trekken uit het rapport.’
PVDA fractie en bestuur: ‘Al maanden zit onze gemeente zonder een burgemeester die boven de partijen staat. Integendeel, in Weert worden persoonlijke belangen tot het hoogste doel verheven. Onbegrijpelijk in een tijd waar de wereld om ons heen door Corona wordt geteisterd.’Zeker nu moet saamhorigheid en het respecteren van elkaar ons verbinden en kracht geven. Niets van dit alles. De politieke situatie in Weert is Weert-onwaardig. Slecht voor onze inwoners, slecht voor de stad en krenkend voor burgemeester Heijmans. De burgemeester heeft in de media haarscherp aangegeven dat zijn ziekteverzuim niets van doen heeft met het Berenschotrapport. Zijn verhaal komt nog. In het belang van onze democratie hechten wij er waarde aan dat op 3 juni in de raadsvergadering een open debat kan plaatsvinden wat recht doet aan alle partijen, niet in de laatste plaats aan de inwoners van Weert die recht hebben op een goede behandeling van dit rapport. De PvdA (fractie en bestuur) gaan ervan uit dat burgemeester Heijmans op een geschikt moment en passende manier afscheid kan nemen van de inwoners van Weert. Dan ga je met respect en fatsoen met mensen om.’

 

Vorig artikelStamtäöfelkes aflevering 91: Zagdjae wul ‘s “sliêp-oêt” tieëge eme?
Volgend artikelSooS in Weert paars verlicht voor Wereld IBD-dag