Nieuwe coronamaatregelen horeca roepen veel vragen op

Pinkstermaandag alle horeca weer gedeeltelijk open

2019 - Terras in Weert

WEERT – Met het Pinksterweekend mag je zaterdag en zondag nog niet naar een horecazaak maar op Pinkstermaandag zijn cafés en terrassen weer open. Wellicht een erg onhandige datum die er voor kan zorgen dat mensen massaal de binnensteden gaan bezoeken bij goed weer.

Gisteren maakte het kabinet de maatregelen bekend voor de horeca: Restaurants, cafés, bioscoopzalen, concertzalen en theaters mogen vanaf 1 juni binnen, maximaal 30 mensen ontvangen, inclusief personeel en ook onder voorwaarden. Gasten moeten reserveren. Uiteraard geldt de anderhalve meter afstand. En vervolgens vindt aan de voorkant een controlegesprek plaats om in te kunnen schatten of er risico’s zijn. Per 1 juni mogen ook de terrassen weer open onder twee voorwaarden: iedereen zit aan een tafeltje en mensen houden anderhalve meter afstand van elkaar.

Maximaal 30 personen binnen
In de praktijk blijkt dat lastig. Als je uit één huishouden komt mag je samen aan een tafeltje zitten omringende tafeltjes moeten dan anderhalve meter uit elkaar staan. Met vrienden wat eten in een restaurant, dan moet eenieder 1,5 meter uit elkaar zitten.
Met je vrienden naar een café? Ook dan moet je zitten aan een tafeltje met 1,5 meter afstand om je heen. Maximaal 30 personen binnen. Hoe maak je als kastelein dan een keuze, welke gasten wil je hebben?

Wellicht meer terrasruimte in Weert
Een woordvoerder van de gemeente Weert zegt dat de gemeente aan het overwegen is om de terrasruimte in Weert uit te breiden. Vooralsnog lijkt daar geen beperking te zitten op het aantal personen, maar alleen op de 1,5 regeling. Ook geeft de woordvoerder aan dat de regelgeving nog niet definiet is gecommuniceerd door Den Haag.

Bioscoop en theater
De Gotcha bioscoop gaat weer open, de branche heeft aangegeven dat de 1,5 meter de norm is en dat er maximaal 30 personen per zaal zijn toegestaan. Het Munttheater geeft aan dat zoals het er nu uitziet men niet open gaat per 1 juni.

Duitsland soepeler en eerder
Winkels, horeca, scholen, sportscholen, hotels en markten mogen volgens persbureau AFP vanaf zaterdag 9 mei weer open, zolang bezoekers anderhalve meter afstand kunnen bewaren. Ook wordt het weer toegestaan om een verpleeghuis te bezoeken, wanneer er in het centrum geen enkele besmetting is vastgesteld.