Glas-in-lood ramen Sint Josephkerk mogelijk beschermd erfgoed

1ste Paasdag St. Josephkerk

WEERT – Zoals bekend wordt momenteel door het Kerkbestuur Sint Joseph Keent gezocht naar herbestemmingsmogelijkheden voor de Sint Josephkerk aan het Sint Jozefskerkplein te Keent. Deze kerk is in 1939/1940 gebouwd naar het ontwerp van architect Alphons Boosten. De kerk is als monument beschermd op grond van de Erfgoedwet (rijksbescherming). Vergunningen voor wijziging of verbouwing van het monument worden door de gemeente verleend.

Er is een onderzoeksrapport opgesteld en dat is beoordeeld door dr. Erik Caris monumentendeskundige van de gemeente Roermond. Het onderzoeksrapport geeft een goede indruk van historie en de architectonische betekenis van de kerk in zijn omgeving.

Glas-in-lood
De heer Caris maakt verder een kanttekening op tekst op het rapport m.b.t. het glas-in-lood. ‘Al het glas-in-lood is later aangebracht en behoort volgens het parochiebestuur te
worden gezien als roerend religieus erfgoed en wordt daarom bij verkoop uit het
kerkgebouw verwijderd.’
De glas-in-lood ramen vormen religieus erfgoed, maar zijn niet roerend. De ramen zijn een bestanddeel van het gebouw en daarmee onroerend. De bescherming op grond van de Edgoedwet strekt zich ook uit over de ramen van de kerk. Voor het verwijderen van de ramen is dan ook een monumentenvergunning benodigd, waarbij een afweging moet plaatsvinden tussen het monumentale belang (behoud van de ramen, bij voorkeur ter plaatse), religieuze belang en het belang van herbestemming (lichttoetreding ten behoeve van een nieuwe functie).

 

Vorig artikelTweede locatie voor Alexander Monro: SJG Weert en Alexander Monro openen samen locatie regio Zuidoost-Nederland
Volgend artikelKoningsdag 2020