AZC Weert heeft half jaar voor sluiting weer bijna maximale bezetting

WEERT – In september loopt de overeenkomst van vijf jaar af tussen de gemeente Weert en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dan moeten alle bewoners overgeplaatst zijn naar andere azc’s. Dat wordt een flinke uitdaging, want momenteel stijgt het aantal asielzoekers en is het maximum aantal van duizend bewoners weer bijna bereikt.

Volgens het protocol ‘ontmanteling van een opvanglocatie’ zou de instroom per 16 maart gestopt worden. Dat is precies een half jaar voor de sluiting. Door het ontbreken van capaciteit elders kan hieraan echter niet worden voldaan. De komende maanden zal landelijk en regionaal gezocht worden naar noodopvanglocaties.

Drukte
Het is momenteel erg druk in het azc. Met 930 bewoners eind februari is het maximum weer bijna bereikt. Het is onwaarschijnlijk dat de staatssecretaris dwang uitoefent om het azc open te houden omdat het van belang is dat deze keuze politiek en maatschappelijk gedragen wordt. De gemeente heeft aan het COA recentelijk laten weten de bestuursovereenkomst niet te verlengen. Of en welke gevolgen de huidige coronacrisis heeft op de ontmanteling is nog niet bekend Eventuele bewoners met besmetting worden afgezonderd van het opvangcentrum.

Vorig artikelCorona: totaal overleden personen in Midden- en Noord-Limburg 256 (+1)
Volgend artikelPolitie treedt kordaat op tegen studenten