St. Patrick’s Day, monumenten in het groen

Irish for the day

Wilhelmus Hubertus Molen

WEERT – Een wereldwijde traditie rondom St.Patrick’s Day is o.a. dat historische of monumentale gebouwen groen aangelicht worden. De Weerter stichting Kei Sjiek probeert eigenaren van in het oog springende gebouwen, in en rondom Weert, zover te krijgen dit ook te doen.

 

St. Patrick’s Day (Iers-Gaelisch: Lá Fhéile Pádraig) is de nationale feestdag van Ierland, Noord-Ierland, Montserrat en de Canadese provincie Newfoundland en Labrador. De feestdag valt op 17 maart, waarbij men de beschermheilige van het land, Sint-Patricius, herdenkt. Groen is de kleur die met het festival wordt geassocieerd.

St. Patrick’s Day wordt ook groots gevierd in de VS en Australië, landen waar veel Ieren naartoe zijn geëmigreerd. In deze landen worden veel grote optochten georganiseerd. In New York vindt de oudste en grootste parade ter wereld plaats, maar ook in Dublin en andere Ierse steden worden parades gehouden.

In veel landen is een jaarlijks groeiende groep mensen die St. Patrick’s Day viert; niet alleen Ieren of mensen met Ierse voorvaderen. Er is ook een groep zonder Ierse wortels, die zichzelf ‘Irish for the day’ verklaren; zo heeft de voormalige burgemeester van New York, Ed Koch, zichzelf eens omgedoopt tot ‘Ed ‘O Koch’ voor Sint Patricius.

Ook is het een traditie dat de Taoiseach (de Ierse premier) en de president van de Verenigde Staten op St. Patrick’s Day overleg met elkaar hebben over de voortgang van het vredesproces in Ierland, en breder over de gevolgen van gebeurtenissen in de wereld.

St. Patrick’s Day is niet alleen verbonden aan de Ierse cultuur, maar is ook een christelijk feest dat door de Katholieke Kerk, de Anglicaanse Kerk, de Lutherse Kerk en de Oosters-orthodoxe Kerk gevierd wordt. Deze feestdag valt bijna altijd in de vastentijd en kan soms in de zogeheten Goede Week vallen. Valt St. Patrick’s Day in zo’n week, dan wordt de feestdag verschoven naar de tweede maandag na Pasen.

Foto’s: rhvastgoedmedia.nl

 

Vorig artikelAantal winkels gesloten op het Designer Outlet Roermond
Volgend artikelNoodpakket voor ondernemers