Vraagtekens aanplant berkenbomen Emmasingel

Aanplant berkenbomen Emmasingel Weert

WEERT – Vandaag is men gestart met het aanplanten van 78 bomen planten aan de Wilhelminasingel en de Emmasingel. Er worden 13 verschillende soorten bomen en vlinderstruiken geplant in de middenberm. Dit gebeurt in het kader van ‘elke dag een boom’. Weertenaren zijn enthousiast over de vergroening van de singel.

Verschillende soorten bomen en vlinderstruiken
Er worden 13 verschillende soorten bomen geplant. De bomen zijn onder andere geselecteerd op hun bijdrage aan het ecosysteem. Zo worden de kleinbladige linde en de valse christusdoorn geplant, omdat ze goed zijn voor bijen en andere insecten die leven van de nectar en het stuifmeel. Daarnaast is er gekeken naar uiterlijke kenmerken, zodat er elk seizoen iets moois te zien is. De eenstijlige meidoorn en de witte acacia hebben bijvoorbeeld opvallende en geurende bloemen, terwijl de Amerikaanse tulpenboom en elsbes opvallende herfstkleuren hebben. Er worden ook enkele vakken met vlinderstruiken aangelegd. De vlinderstruik zorgt voor extra kleur door de vele bloemen. Bovendien komen er veel vlinders op de grote paarse en witte bloemen af om nectar te drinken.

Vraagtekens bij planten van berken
Vandaag werden op de Emmasingel voor café Tramhalt een aantal berken geleverd. Hier werden door omwonenden vraagtekens bij gesteld. Veel mensen zijn allergisch voor berkenbomen. Daarnaast geven berkenbomen veel ‘overlast’. Wie dicht in de buurt een berkenboom heeft staan weet dat het soms kan sneeuwen in augustus. Geen witte sneeuw maar wel duizenden minikleine bruine vlokjes. De minivlokjes zijn de zaden van de berkenboom die door de wind verspreid worden. Ook wortelt de berkenboom oppervlakkig waardoor hij niet geschikt is voor droge zomers.

Archeologie
Het gebied van de Wilhelminasingel en de Emmasingel is archeologisch beschermd. Daarom worden de plantgaten gegraven en gecontroleerd op oudheidkundige waarden. Hierdoor liggen de plantgaten iets langer open dan normaal voordat de bomen worden geplant.

Vorig artikelSymposium ‘Industrie en ondernemerschap in Weert, 1830-heden’
Volgend artikelGasthuisstraat meest gastvrije winkelstraat van Venlo