Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


1,5 uur bereidingstijd


Recept van Selçuk Altun

Ingrediënten

Ingrediënten deeg

  • 1 ei
  • 450 gram bloem
  • 150 ml water
  • 1 theelepel zout

Ingrediënten vulling

  • 250 gram rundergehakt
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels roomboter
  • 4 tenen knoflook

Ingrediënten yoghurtsaus

  • 500 ml Turkse yoghurt
  • 4 tenen knoflook

Ingrediënten pepersaus

  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels roomboter
  • 1 theelepel rode peper
  • 1 theelepel rode pepervlokken

Ingrediënten soep

  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 liter water

Bereiding

Meng de bloem met het zout en doe dit in een ruime kom. Maak een kuiltje in het midden en breek de eieren hierin, schenk beetje bij beetje water in de kom en begin tegelijkertijd ook met de andere hand te kneden. Het deeg hoeft niet soepel te zijn, maar wel hard en stevig. Voeg daarom extra bloem toe als dit nodig is.

Meng voor de vulling het gehakt, de uitjes, de knoflook, de tomatenpuree en breng dit op smaak met peper en zout. Verdeel het deeg in stukjes en kneed de stukjes tot een bolletje.

Leg één bolletje op een met bloem bestoven werkvlak. Strooi nog een beetje bloem over de bolletjes en begin met uitrollen. Rol het deeg rond uit en gebruik af een toe een beetje bloem om te voorkomen dat het deeg aan je handen of aan de deegroller plakt. Gebruik echter niet teveel bloem, anders kun je het deeg moeilijk aan elkaar plakken. De dikte van het uitgerolde deeg mag maar een 1/2 centimeter zijn.

Snijd de deegrol in kleine vierkantjes. Leg op elke vierkantje in het midden een klein stukje van de gehaktvulling. Pak één voor één de vierkantjes en plak de hoekjes eerst aan elkaar tussen je wijsvinger en duim. Houd het nog even zo vast en breng je alle vier vingers naar elkaar toe en plak het deegje dicht. Dit is de manti. Controleer of de hoekjes goed dicht zijn. Ga zo door totdat er geen gehaktvulling meer over is.

Meng de yoghurt met knoflook en een beetje zout voor de yoghurtsaus.

Smelt voor de pepersaus de boter in een pannetje. Voeg tomatenpuree, rode peper en rode pepervlokken toe en laat dit even samen pruttelen. Haal het pannetje van het vuur.

Plaats de manti’s rustig in gekookt water met een beetje zout en kook dit kalmpjes totdat ze gaar zijn. Haal ze uit het water met behulp van een zeefje en doe ze in diepe bordjes.

Laat eerst de boter in de pan smelten en voeg daarna de tomatenpuree toe. Bak het samen ongeveer 2 minuten. Schenk het water in de pan, zodat er een soep ontstaat voor de manti’s. Breng het water aan de kook, voeg de gemaakte manti’s toe en laat dit rustig doorkoken, totdat de manti’s gaar zijn.

Verdeel de mantisoep over de diepe borden, schep er eerst de yoghurtsaus en dan de pepersaus over.

Wijntip van Ingrid!

[wie_is_ingrid]

Domaine Cres Ricards, Marsanne-Roussanne
Deze wijn is gemaakt van 70% Marsanne en 30% Roussanne druiven en komt uit Zuid Frankrijk, Languedoc. 15% van de wijn rijpt op eikenhouten vaten, de rest in roestvrijstalen vaten. Een wijn met een  rijke en frisse smaak. Heerlijke geuren van passievrucht, witte bloemen en kamperfoelie. In de mooie lange afdronk zit een vleugje vanille en abrikoos.

[vc_btn title=”Meer over deze wijn” i_type=”typicons” i_icon_typicons=”typcn typcn-wine” css_animation=”left-to-right” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwijnhuisweert-online.nl%2Fdom-cres-ricards-marsanne-roussanne-igp||target:%20_blank|”]

Even voorstellen

Naam Selçuk Altun
Ook bekend onder de voornaam Murat
Beroep Eigenaar Restaurant Altun, Sundays, Q-drive en Stichting Stilly
Geboren Op 30 maart 1974 te Kayseri
Woont In Weert
Ouders Ismail Altun en Hurmet Altun-Eraslan
Getrouwd met Saniye Altun-Kantas
Vader van Ismail, Merve en Hazal
Opleiding HBO Commerciële Economie
Bijzondere vriend Ad Schouwenaars
Fan van PSV en Kayserispor
Houdt niet van Spruiten en spinazie
Favoriete tijdschrift Elsevier
Is VVD’er

In de jaren ’80 keek ik graag naar
‘the a-team’

Favoriete gerecht “Kayseri Mantisi, ook wel Manti genoemd, is een gerecht dat oorspronkelijk uit mijn geboorteplaats Kayseri in Turkije komt. Het is het favoriete gerecht van de meeste Turken en wordt vaak gemaakt voor speciale gelegenheden. De bereiding van dit gerecht neemt veel tijd in beslag. In Turkije heb je veel restaurants waar alleen dit gerecht op de menukaart staat. Je serveert het traditioneel gezien met water of frisdrank.”

Bijzonder gezin “Ik ben trots op mijn ouders, mijn vrouw en mijn kinderen. Alles wat ik heb opgebouwd, heb ik voor een groot deel aan hen te danken. Mijn ouders zijn een groot voorbeeld voor mij geweest. Zij stonden altijd voor mijn broers en zussen klaar en hebben altijd hard gewerkt. Mijn lieve vrouw Sanye is mijn grote steun en toeverlaat thuis, maar ook in het bedrijf. Zij is een goede chef en organisator. Degenen die ik zeker niet mag vergeten zijn mijn kinderen. Ik waardeer het zeer dat zij mij helpen in de zaak als het druk is en bijdragen aan de nodige gezelligheid in huis.”

Kayseri “Ik ben geboren in de Turkse stad Kayseri. De huidige president, Abdullah Gül, is er ook geboren. Kayseri ligt in de landstreek Cappadocië en aan de voet van de uitgedoofde vulkaan Erciyes Dagi. Cappadocië staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is één van ‘s werelds grootste natuurwonderen. Je zou het misschien niet verwachten, maar Kayseri is ook de ideale bestemming voor een wintersportvakantie. Op de vulkaan Erciyes Dagi tref je een fantastisch skigebied aan. De top van de vulkaan ligt op 3916 meter hoogte. Het skiseizoen in Erciyes Dagi duurt van eind november tot laat in april. De gemiddelde sneeuwhoogte bedraagt twee meter! Sneeuwzeker dus.”

Het Offerfeest “Zeventig dagen na de Ramadan vindt het Offerfeest plaats. Op de dag van het Offerfeest worden door moslims bepaalde dieren op een traditionele wijze geslacht. Het vlees wordt verdeeld onder armen, buren en familieleden, waardoor het feest de bijnaam het offerfeest kreeg. In Turkije en Nederland is het tegenwoordig gebruikelijk om in plaats van te slachten een geldsom over te maken naar een stichting die het vlees geeft aan mensen in arme landen die het echt nodig hebben.”

Waar kan ik je ’s nachts voor wakker maken “Je mag mij ’s nachts wakker maken voor het Turkse gerecht Su Böregi. Dit gerecht kun je vergelijken met een lasagne, maar dan gemaakt van blader- of filodeeg. De vulling bestaat uit kaas, groente of gehakt. Het gerecht stamt nog uit de keuken van het Ottomaanse Rijk.”

 Irritant “Restaurant Altun is vrijdag en zaterdag tot vier uur ‘s nachts geopend. Dit staat ook duidelijk aangegeven. Ik vind het irritant als mensen ’s nachts na dit tijdstip blijven kloppen op het raam om eten te bestellen. Nog irritanter vind ik mensen die hun hond uitlaten zonder poepzakjes. Het meest irritant zijn vergaderingen die verzanden in oeverloze discussies.”

Droomzaterdag en carte blanche “Mijn vrouw en ik worden wakker in het Krugerpark in Zuid-Afrika. Wij willen voor dag en dauw kennismaken met The Big Five tijdens een safari. Nadat wij honderden foto’s hebben geschoten, vertrekken wij als een speer naar Florida. Wij gaan ontbijten in Miami. Die stad is mijn droom sinds de serie Miami Vice. Wij gaan voor een typisch Amerikaans ontbijt op het strand, namelijk blueberry pancakes met boter en ahornsiroop. Nadat wij Miami hebben bezichtigd, wordt het tijd om te winkelen. Het vliegtuig brengt ons naar Istanbul en de taxi vervolgens naar de fantastische winkelstraten in de wijken Bebek en Taksim. We stoppen voor een ijsje bij Mado, de beste ijssalon van Istanbul. De voeten doen zeer en het wordt tijd voor een verfrissende duik in het Great Barrier Reef in Australië. Na deze duik worden wij verwacht voor een barbecue op het nabijgelegen Whitehaven Beach. Wij sluiten de avond af onder de Australische sterrenhemel, vol zoete herinneringen.”

Tv Jeugd “In de jaren tachtig keek ik graag naar The A-team. Mijn favoriete personage was Face. Hij had een schitterende witte Corvette, met op de flanken een rode streep, een rood lederen interieur en heel hip voor die tijd een ingebouwde mobiele telefoon. Het mooie van dit team was, dat zij mensen hielpen die werden onderdrukt door criminelen. Het was een betrouwbaar team, want je wist van tevoren dat het altijd weer goed afliep.”

Favoriete gerechten van Altun “Mijn favoriete gerechten in het eigen restaurant zijn Döner Kebab, Turkse pizza en Adana. Het zijn typische Turkse gerechten met typische Turkse kruiden.”

Keukentip “Als je een gerecht met liefde bereidt, smaakt het gerecht nog beter. Liefde gaat door de maag.”

Bijzondere vriend “Ad Schouwenaars is een zeer goede vriend van de familie. Dankzij hem is het mij gelukt om op vierentwintig jarige leeftijd een eigen zaak te beginnen. Het moeilijkste vond ik het traject van de vergunningen. Daar heeft Ad mij zeer bij geholpen. Zonder hem was dit niet gelukt. Wij zien elkaar geregeld en hebben veel respect voor elkaar. Ad is een vriend voor het leven.”

Levensmotto “Je moet nooit iets doen, waar je later spijt van krijgt.”

Vorig artikelRené Shuman & Angel-Eye binnenkort te zien in het Munttheater!
Volgend artikelPetitie voor behoud Weerter Concertzaal