Winnaar erfgoedprijs 2019 woonhuis verzetsheld Frans Nies

159 van de 264 stemmen

Wethouder Paul sterkt reikt de Ergoedgoedprijs 2019 uit aan Lex Spee voorzitter Comité Herdenking en Bevrijding Weert

WEERT – De Erfgoedprijs gaat dit jaar naar de Molenpoort 1-3, het huis van waar uit verzetsheld Frans Nies opereerde. Deze nominatie kreeg de meeste stemmen. De Erfgoedprijs Weert werd vandaag uitgereikt door wethouder Paul Sterk. Het thema van dit jaar is ‘Bevrijding’. De gemeente Weert organiseert de Erfgoedprijs in samenwerking met het Bibliocenter.

Daarnaast is een theaterbon uitgereikt aan mevrouw Trimbach die de beste motivatie schreef. De Erfgoedprijs is voor de zesde keer uitgereikt. Er waren meer dan 250 stemmen, die goed en uitgebreid, soms ook heel persoonlijk gemotiveerd waren. Daarmee is het doel van de Erfgoedprijs – mensen aan het denken zetten over ons erfgoed – goed geslaagd.

Winnaar Erfgoedprijs
Molenpoort 1-3
en Frans Nies hebben een belangrijke rol gespeeld bij het regelmatig verplaatsen van de 2.000 onderduikers in Weert en hun levensonderhoud. Frans was de oudste zoon van timmerman/aannemer Félix Nies en Anna Held. Hij werd begrafenisondernemer en had militaire ervaring. Dat kwam allebei goed van pas bij zijn verzetswerk. Hij werd in augustus, enkele weken na het ‘Verraad van Weert’, opgepakt en in september 1944 gefusilleerd in Kamp Vught.

Frans Nies was een prominente verzetsleider in Weert en omstreken. De vele publieksstemmen en de Erfgoedprijs zijn een hommage aan en erkenning voor het verzetswerk van Frans Nies. Achter het ouderlijk woonhuis van Nies lag een timmerwerkplaats, die werd door een brisantbom op 18 september 1940 gedeeltelijk verwoest.

De prijs is een blijvend aandenken in de vorm van een gekalligrafeerde oorkonde. Belangrijker is de aandacht die de winnaar krijgt. Zo is het verhaal van Molenpoort 1-3 en Frans Nies een heel jaar op de Facebookpagina Erfgoed in Weert te zien.

Winnaar beste motivatie
De beste motivatie werd ingezonden door mevrouw Trimbach. Deze motivatie sprong er bovenuit. Haar sprak het bevrijdingstegeltje het meeste aan omdat “het tegeltje ook echt bevrijding uitbeeldt. De blijdschap van de moeder en het jongetje bij het zien van de bevrijdingsvliegtuigen. Eindelijk weer vrijheid. En het verhaal is zo goed verteld dat het echt wel een prijs verdient.” Met de winnende motivatie verdient zij een theaterbon voor een voorstelling naar eigen keuze.

Bevrijding
De Erfgoedprijs wordt elk jaar uitgereikt in het brede veld van cultureel erfgoed. Dit zijn herinneringen van onze geschiedenis in allerlei vormen, zoals archief- en museumstukken, archeologische vondsten, immaterieel erfgoed, cultuurlandschappen en monumenten.

Dit jaar is het thema van de prijs ‘Bevrijding’. Op 22 september hebben we herdacht dat het 75 jaar geleden is dat Weert werd bevrijd. Op 5 mei volgend jaar vieren we dat heel Nederland sinds mei ‘45 vrij is van oorlog. Nu zijn er nog mensen die de bevrijding zelf hebben meegemaakt en daarover kunnen vertellen. Deze verhalen zijn het waard om door te geven. De inspiratie voor het thema ‘Bevrijding’ komt van 75 jaar bevrijding, maar de inzenders waren vrij om het thema in te vullen. Wel moest de nominatie verbonden zijn met een of andere vorm van erfgoed in Weert.

Oktober: Maand van de Geschiedenis
De bevrijding stond ook centraal in de nationale Maand van de Geschiedenis, met tal van activiteiten in Weert. De uitreiking van de Erfgoedprijs is in Weert de afsluiting van deze Maand van de Geschiedenis 2019. Wel loopt de expositie ‘Bezet en Bevrijd’ nog door. Deze expositie is tot april 2020 te bezichtigen in het Bibliocenter, Wilhelminasingel 250. Kijk voor de openingstijden op de website van het Bibliocenter.

Meer informatie?
Like de Facebookpagina www.facebook.com/erfgoedweert en volg zo de winnaar en andere informatie over het cultureel erfgoed van Weert.

Vorig artikelA2 richting Eindhoven gaat twee weekenden dicht voor onderhoud
Volgend artikelNieuw bestuur en duidelijk communicatieplan voor PvdA Weert