Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


1,5 uur bereidingstijd


Recept van Brigitte van Eck

Ingrediënten

  • 3 plakjes roomboter bladerdeeg
  • 150 gram pecannoten
  • 10 stuks gewelde Turkse abrikozen
  • 6 eetlepels vloeibare bloemenhoning
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 bak vanille roomijs
  • 4 bakvormpjes met een doorsnee van ongeveer 10 cm
  • 1 pak margarine
  • 1 eetlepel bloem

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Snijd de pecannoten in stukjes en de abrikozen in kleine reepjes. Vet de bakvormpjes in met margarine.

Bestuif het aanrecht met bloem en leg de bladerdeegplakjes op elkaar. Rol het deeg uit tot een oppervlakte van ongeveer 30 bij 30 cm. Snijd het deeg in vier en bekleed met elk van de stukken een bakvormpje.

Meng de honing en het citroensap samen in een kom en schep de pecannoten en de abrikozenreepjes erdoor. Verdeel deze vulling over de vier bakvormpjes.

Plaats de bakvormpjes in het midden van de oven en bak ze in circa 20 minuten gaar. Plaats na de eerste 10 minuten aluminiumfolie over de bakvormpjes om te voorkomen dat de pecannoten en de abrikozen verbranden. Zet de vormpjes terug in de oven voor de resterende 10 minuten.

Haal na de baktijd de taartjes meteen uit het bakvormpje en leg deze op een bord. Schep een bolletje vanille roomijs en plaats deze op het taartje.

Serveer het taartje meteen.

Wijntip van Ingrid!

[wie_is_ingrid]

Rocca dei Forti, Moscato Spumante
Een zoete mousserende wijn, gemaakt van alleen speciaal geselecteerde druiven uit de beste wijngebieden waar de Moscato druif groeit. Het aroma van perzik en acacia komt je tegemoet uit het glas. De zoete smaak is erg mooi in balans met een plezierig frisse afdronk.

[vc_btn title=”Meer over deze wijn” i_type=”typicons” i_icon_typicons=”typcn typcn-wine” css_animation=”left-to-right” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwijnhuisweert-online.nl%2Fwijnen%2Fmousserend%2Fmousserend-wijn-italie%2Frocca-dei-forti-moscato-spumante||target:%20_blank|”]

Even voorstellen

Naam Brigitte van Eck
Beroep Theaterdirecteur
Geboren Op 23 februari 1969 te Roermond
Woont In Weert
Ouders Jeu van Eck en Mia van Eck- Beurskens
Trots op Zoon Huub
Studie Communicatiewetenschap en Nyenrode leergang Bedrijfskunde
Dierbaar Kaartje van Harry & de Gebroeëke Zwiêgelkes
Kan niet kiezen Tussen acteur Huub Stapel en zanger Jack Poels
Bijzonder Limburgs dialect
Lekker Bossche Bollen
Kent Veel zoete theaters
Maakt Geen onderscheid
Houdt van Opera’s

Ik heb nog nooit een miskoop gehad,
ik weet precies wat ik wil

Favoriete gerecht “Ik ben een echt toetjes mens. Dit gerecht is een kerstrecept van mijn zus Cecile. Elke kerst komen wij met de familie bij elkaar. Geen kerst zonder een zoete deksel, pas dan is een kerstdiner af.”

Trots op “Ik ben erg trots op mijn zoon Huub. Hij is lief en heeft een hart van goud. Ik hoop dat hij later een leven leidt zoals hij dat zelf wil. Maakt mij niet uit welk pad hij kiest, als hij maar gelukkig is.” 

Dierbaar “Van een collega kreeg ik een kaartje bedoeld als hart onder de riem. Op dit kaartje staan Harry & de Gebroeëke Zwiêgelkes. Het is ontworpen door Atelier 88 van PSW. Atelier 88 vind ik een belangrijk initiatief in Weert. Ik vind het mooi dat mensen met een verstandelijke beperking op deze manier meer zichtbaar zijn in de maatschappij. Steengoed dat zij laten zien wat zij wel kunnen in plaats van wat zij niet kunnen.”

Familietraditie “Voordat wij naar de carnavalsoptocht gaan, gaan wij als familie eerst haring happen bij mijn moeder. Als mijn moeder omringd wordt door haar kinderen en kleinkinderen, glimt ze van trots.”

Geen onderscheid “Ik maak nooit onderscheid tussen hoofdrollen en bijrollen. Ook de technici achter de knop zijn belangrijke actoren in een voorstelling. Het maakt niet uit wie welke rol heeft. Net als bij een recept zijn het alle ingrediënten die het samen tot een succes maken.”

Bonbonnière “De meeste zoete theaters van Nederland vind ik de Bonbonnières in Zwolle, Leiden en Maastricht. Analoog aan de grote operagebouwen in Milaan en Wenen wordt er met verschillende rangen gewerkt. De barok- en kitschtinten van zo’n theater spreken mij zeer aan.”

De droom die uitkomt “Na mijn studie ben ik gaan werken bij Van Dooren Advies te Amsterdam. Van Dooren Advies is specialist in communicatie, sponsoring en fondsenwerving. Ik hield mij als consultant bezig met de geldverwerving voor kunst en cultuur. Zo heb ik de culturele sector leren kennen. Na acht jaar besloot ik om voor mijzelf te beginnen en heb ik Van Eck Bureau voor culturele marketing opgericht. Mijn klanten waren o.a. Het Luxor Theater in Rotterdam, Museum Boijmans van Beuningen en Stichting Kunst en Zaken. Opeens werd ik gevraagd voor de positie zakelijk directeur bij de Toneelgroep Maastricht. Bij van Dooren Advies wist ik al dat ik theaterdirecteur wilde worden. Nooit gedacht dat deze functie zo snel op mijn pad zou komen. Het is een droom die uitkomt.”

Miskoop? “Ik heb nog nooit een miskoop gehad. Ik weet precies wat ik wil.”

Lievelingswebwinkel “Je ziet mij zelden in een spijkerbroek of een legging. Als vrouw moet je je vrouwelijk kleden. Ik draag graag jurken die de stijl van de jaren ’50 en jaren ’60 vertegenwoordigen. Mijn lievelingswinkel is de webwinkel TopVintage.”

Verzameling “Ik ben erg goed in het verzamelen van armbandjes, kettingen, ringen en schoenen. Ik ben eigenlijk gewoon verslaafd aan accessoires.

Hobby “Mijn grootste hobby is mijn werk. Ik ben bijna iedere voorstelling persoonlijk aanwezig. Ik wil graag toetsen wat de mening is van het publiek en daarnaast is een theaterdirecteur ook gastvrouw of gastheer. Het gaat er om dat ik het Weerter publiek een leuke avond wil bezorgen. Weert kent heel veel muziek- en cabaretliefhebbers. Daar probeer ik rekening mee te houden. Ik vraag dan ook actief aan de bezoekers wat hun wensen zijn. Het gaat namelijk niet om mijn smaak maar om de smaak van het publiek. Sommige voorstellingen zijn onmogelijk vanwege de grootte van de zaal. Een cabaretier Als Bert Visscher zal niet snel komen omdat hij in grotere zalen wil optreden. ”

Lievelingsgenre “Zelf ben ik erg fan van opera en toneel. Bij opera spreekt mij in het bijzonder de combinatie drama en muziek aan. Mijn lievelingsopera is La Traviata van Giuseppe Verdi vanwege de muziek en het hartverscheurende liefdesverhaal. Toneel vind ik mooi omdat je daar kunt reflecteren op hetgeen wat je ziet en hoort. De thema’s die belicht worden door bijvoorbeeld de klassieke toneelschrijvers William Shakespeare en Bertolt Brecht, zijn nog steeds actueel. Toneel is tijdloos en dat maakt toneel bijzonder.

Onmisbaar “Onmisbaar is mijn oogschaduw. Ik heb altijd smokey eyes.”

Irritant “Irritant is de prominente spelfout op mijn schilderij in de keuken. Irritant is kauwgom onder de theaterstoel. Irritant zijn automobilisten die hun prullenbak op de snelweg legen. Nog irritanter zijn mannen of vrouwen die hun partner afvallen in een gesprek.”

Guilty Pleasure “Vanaf mijn jeugd ben ik gek op Schlagermuziek. Evergreens zijn Blau blüht der Enzian van Heino, Ich bin wie du van Marianne Rosenberg, Griechischer Wein van Udo Jürgens, Fährt ein weisses Schiff nach Hong Kong van Freddy Quinn en Du bist alles van Peter Maffay.”

Waar kan ik je ’s nachts voor wakker maken “Je mag mij ’s nachts wakker maken voor een Bossche bol met slagroom. Een Bossche bol moet je met je handen eten. Met mes en vork is onmogelijk.”

Leuke Limburgse mannen “Ik vind Huub Stapel knap, ondeugend, spontaan, toegankelijk. Hij plakt goed op het doek en is sensationeel op toneel. Jack Poels ziet er goed uit, raakt mij recht in het hart met zijn liedjes, maakt fantastische muziek en heeft als zanger mijn hart gestolen.”

Levenswijsheid “Een heel klein stukje kostbaar heden wordt opgevuld door het verleden.”

Vorig artikelDagkrabbel 239/365
Volgend artikelKindercollege: Ruimtevaart in vogelvlucht 25 september Bibliocenter Weert