Zomers Bal Champêtre in Weert

WEERT – Op een stralende, nostalgische en oergezellige zondag werd er bij café-zaal Dennenoord aan de Voorhoeveweg in Weert het Bal Champêtre gehouden. En… de weergoden waren goed gestemd!

Het Bal Champêtre geniet in Weert een cultuurhistorische achtergrond die ver teruggaat. En wel tot in de 19de eeuw. In archiefstukken wordt zelfs beschreven dat er op woensdag 22 juli 1885 in de verlichte tuin van sociëteit de Unie een concert en Bal Champêtre plaatsvond. In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw organiseerde de Stedelijke Harmonie Sint-Antonius jaarlijks een dergelijk openlucht bal aan de IJzeren Man naast café Dennenoord; voor het laatst in 1966.

47 jaar later, in 2013, nam Stamtafel Weert van de Stichting De Aldenborgh het initiatief dit historisch muziek- en dansfestijn in de zomer opnieuw leven in te blazen, en dit werd dan ook een daverend succes. Inmiddels wéér zeven jaar later, op zondag 21 juli 2019, werd het Bal Champetere voor de inmiddels zevende achtereenvolgende maal gehouden. Ook nu met smartlappen en andere ‘gouwe ouwen’ werd dit muzikaal bal passend vormgegeven. Het was er gezellig druk en zeer velen hadden een luisterend oor. Maar… de voetjes ging óók van de vloer. Gedanst werd er volop! Er werd afgetrapt met nummers van ZZ en de Maskers en er volgde een heel divers programma. Daarvoor staan het orkest Amusatie Formatie ‘’Jukebox’’, accordeonist/toetsenist Bèr Donkers garant. Dit mag met recht worden gezegd! De DJ vulde op professionele wijze alle gaatjes met plaatjes en liet de muziek van de jaren 50 en 60 zodoende herleven. De inwendige mens werd met drank en spijs naar believen verwend. Kortom: de stemming zat er erg goed in en zoals altijd was de toegang weer gratis!

Foto’s en tekst: Rob Timmermans

Vorig artikelDagkrabbel 202/365
Volgend artikelWeert stad in het groen – 203/365