Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


1,5 uur bereidingstijd


Recept van Jos Heijmans

Ingrediënten

 • 350 gram spaghetti
 • Olijfolie
 • 1 grote rode peper, van zaadjes ontdaan en in kleine stukjes gesneden
 • 2 tenen knoflook, uitgeperst
 • 2 eetlepels tomatenpuree
 • 200 ml witte wijn
 • 1 theelepel suiker
 • 75 gram zongedroogde tomaten, goed uitgelekt, klein gesneden
 • 500 gram vongole
 • 80 gram rucola
 • Zest van 1 citroen
 • Peper en zout

Bereiding

Kook de spaghetti in een grote pan met licht gezouten water. Verwarm ondertussen 3 eetlepels olijfolie in een pan. Fruit zachtjes de helft van de rode peper en 1 teen knoflook. Voeg de tomatenpuree toe en laat deze even meebakken. Voeg vervolgens de witte wijn toe.

Breng het mengsel aan de kook en laat het even pruttelen, totdat de alcohol verdampt is.

Voeg de suiker en de zongedroogde tomaten toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat de saus even rusten.

Verwarm in een pan 3 eetlepels olijfolie. Fruit zachtjes de rest van de rode peper en de knoflook. Voeg vervolgens de vongole toe en bak deze enkele minuten. Breng op smaak met peper en zout.

Giet de beetgare spaghetti af en doe de deze in een grote pan. Voeg de saus, de vongole en de helft van de rucola bij de spaghetti en meng dit goed door elkaar. Serveer de spaghetti in een mooie schaal, verdeel de resterende rucola erover heen. Werk af met de citroenzest.

Wijntip van Ingrid!

Mijn vader is in 1969 begonnen met Wijnhuis Weert in het winkelcentrum Moesel, waar we nog steeds gehuisvest zijn. Ik heb het stokje van hem overgenomen in 2014. Met veel passie en plezier adviseer ik graag elke klant. Met de komst van Joppe als compagnon blijven we verjongend, in de vertrouwde zaak, die dit jaar 50 jaar bestaat!

Zenato, Pino Grigio
85% Pinot Gris en 15% Chardonnay van het topwijnhuis zenato. Krachtig, aromatisch en fruitig. Lekker sappig met een hint van citrusvruchten, meloen en perzik. Onweerstaanbaar lekker!

Schermafbeelding 2019-05-14 om 15.05.21

Even voorstellen

Naam Jos Heijmans
Beroep Burgemeester, Nachtburgemeester, van oorsprong Sociaal Pedagoog
Geboren Op 21 oktober 1953
Woont in Loosbroek
Ouders Arjaan Heijmans en Jo Heijmans-Huijbregts
Getrouwd met Hanneke Heijmans-Smolders
Vader van Jolina en Nayan
Studie Sociale Pedagogiek te Rotterdam
Had als vakantiebaantje bloemenverkoper
Kan Heel goed verkopen en contact maken met mensen
Heeft Het Talent om te handelen van zijn vader
Is voorzitter en Aanvoerder van het NBE en muziekliefhebber
Had een Puch, een Kreidler en lang haar

JE MAG MIJ ‘S NACHTS WAKKER MAKEN VOOR
EEN POTJE VOETBAL MET
HET NEDERLANDS BURGEMEESTERS ELFTAL

Favoriete gerecht “Als ik venusschelpen zie, dan moet ik denken aan het prachtige schilderij “De Geboorte van Venus” van Sandro Botticelli. Mijn gerecht is een ode aan de vrouw. Nederland is eigenlijk een raar land. Er zijn heel weinig vrouwen in de top van het bedrijfsleven of de politiek. Koninklijke onderscheidingen worden ook bijna aan alleen maar mannen uitgereikt. Ik hoop dat er snel een kentering komt.”
Verschil tussen Man en Vrouw “Vrouwen komen van Venus en mannen komen van Mars. Uit onderzoek is gebleken dat Venus een giftige planeet is. Het verschil tussen man en vrouw is heel simpel. Wij mannen maken oorlog, lossen het op en komen er niet meer op terug. Vrouwen niet. Vrouwen slaan zaken op en komen er meerdere keren op terug.
Kan goed tegen winnen en is trots op Weert! “In 2012 was Weert de Groenste Stad van Nederland en sportgemeente van het jaar. In 2013 kreeg Weert de prijs voor Groenste stad van Europa. Ik kan heel goed tegen winnen, maar het gaat mij niet om de prijzen. Ik wil dat de Weertenaar trots is op zijn stad. Ik wil mensen enthousiasmeren om het openbaar groen te onderhouden en dat wij mensen enthousiast maken voor sport. Daar zijn die prijzen voor. De prijs is eigenlijk, dat wij dat samen hebben gedaan.”
Waar kan ik je ’s nachts voor wakker maken “Je mag mij ’s nachts wakker maken voor een potje voetbal met het Nederlands Burgemeesters Elftal, het NBE. Wij voetballen voor de Leprastichting en ik ben de trotse aanvoerder van dit elftal. Wij hebben inmiddels ruim € 500.000,– bij elkaar gevoetbald. Voor elke € 50,– kan de Leprastichting een patiënt opsporen en genezen.”
Heimelijk genoegen “Ik word blij van het nummer “A Horse With No Name” van de groep “America”. Ook van het nummer Stay van Rihanna! Waarom, dat zeg ik niet. Dat blijft mijn heimelijk genoegen.”
Muziekliefhebber “Ik heb alle platen van “The Doors”. Ik draaide deze platen zo hard, dat ik er regelmatig woorden met mijn ouders over had. Daarnaast ben ik de trotse bezitter van de originele LP van “Sticky Fingers”. Deze LP-hoes van “The Rolling Stones” is één van de meest originele covers uit de jaren zeventig. Het kunstwerk is van de hand van artiest “Andy Warhol”. Op de voorkant zie je een broek met een voelbare ritssluiting. Ik ben echter geen fan van “The Rolling Stones.”
Not done “Als je je ambtsketen draagt mag je, ondanks een baardje, nooit een spijkerbroek dragen.”
Nachtburgemeester “Sinds ik burgemeester ben, heb ik nooit meer een blauwe maandag gehad. Je moet altijd rekening houden met een oproep, ook ’s nachts. Ik ben niet alleen burgemeester maar ook nachtburgemeester.”
Lievelingsbloem “Mijn lievelingsbloem is een rode roos. Ik was vroeger bloemenverkoper en weet uit ervaring, dat een rode roos vaak gegeven wordt als je het bij je geliefde verbruid hebt. De tulp vind ik ook mooi. De tulp is een kleurrijke opsteker. Een bosje tulpen geef ik dan ook graag aan mijn secretaresses.”
Lievelingsgeur “Mijn lievelingsgeur is Spicebomb van Viktor & Rolf. Spicebomb heeft niet voor niets de slogan Weapon of mass seduction. Een heerlijke parfum.
Twittertip “Twitter is een heel snel middel, om aan mensen te laten weten wat je hoort, wat je ruikt en wat je proeft. Je bereikt mensen van jong tot oud. Door Twitter blijf je op de hoogte en sta je met beide benen in de samenleving. Een voortreffelijk medium om contact te hebben met je inwoners.”
Nooit dragen “Ik zal nooit een oorbel dragen. Echter een tatoeage sluit ik niet uit.”
Gezondheidstip “Asperges breken stoffen af die niet in je lichaam horen. Asperges zijn gezond en erg lekker.”
De heilige Bernadette van Lourdes “Ik draag een scapulier uit Lourdes. Mijn moeder was ongeneeslijk ziek en bezocht de heilige Bernadette in Lourdes. Zij gaf mij naar haar reis een scapulier van Maria. De heilige Bernadette gaf mijn moeder rust in haar proces. Als ik een kerk bezoek, steek ik altijd een kaarsje op voor mijn moeder.”
Een zwak voor Maria “Ik ben lid van de golfclub in Herkenbosch. Deze golfclub heeft een ommuurde afslag met een nis. Ik kreeg van een nonnetje een mariabeeldje voor deze nis met als tegenprestatie iedere keer een wees gegroetje, zodra ik moest afslaan van die tee met dit beeldje. Het beeldje werd gestolen. Ik kreeg van het nonnetje een nieuw beeldje. Zij betreurde het feit niet, want degene die het beeldje had gestolen, had het harder nodig dan ik was haar verklaring!.”
Loopt hard “Elke zondagmorgen ga ik tien kilometer hardlopen in het bos. Het liefst zo vroeg mogelijk, dan zie je de dieren in het bos ook nog even.”
Droom “Ik zou ooit nog wel een wijncursus willen volgen en gitaar leren spelen.”
Levensmotto “ Respect voor ieder mens! Je moet mensen dus niet in een hokje plaatsen. Dat mag je ook niet doen met een Burgemeester. Waarom zou een Burgemeester bijvoorbeeld geen baardje mogen dragen.”