Faillissement dreigt voor Roto Smeets

WEERT – Circle Media Group (CMG), het bedrijf achter de drukkerij Roto Smeets met een vestiging in Weert, heeft uitstel van betaling aangevraagd voor de meeste van zijn Nederlandse activiteiten. In Weert zouden bij een faillissement circa 170 banen verdwijnen, aldus bestuurder Bernhard van Iren van vakbond FNV Grafimedia.

Voorlopig blijven de drie in acuut gevaar verkerende vestigingen doordraaien en wordt onderzocht of er mogelijkheden zijn voor een reorganisatie. Het moederbedrijf meldt op zijn site dat de financiële problemen zijn terug te voeren op ‘de zeer lastige marktomstandigheden in de Europese grafische industrie’.

In de drukkerij aan de Hunneperkade in Deventer werken 330 mensen en gemiddeld zeventig uitzendkrachten. Daarmee is Roto Smeets een van de grootste industriële werkgevers in Deventer. In Deventer is de diepdrukdivisie gevestigd, waar onder meer bekende bladen als de Libelle, Donald Duck en Margriet worden gedrukt.

Het gevraagde uitstel van betaling geldt niet voor de Nederlandse marketingafdeling (MPG) in Amstelveen noch voor Corelio Printing in België en andere drukkerijen van de Circle Media Group in Oostenrijk, Duitsland, Spanje en Hongarije.

De historie van drukkerij Smeets in Weert gaat terug tot het jaar 1830. Het bedrijf groeide door de jaren heen uit tot een speler van formaat in de drukkerijwereld, met verkoopkantoren in Amsterdam en Londen. In 1950 was Smeets Offset de eerste Nederlandse drukkerij met machines voor zogenoemde vierkleurenvellenoffset.

In 1967 nam het familiebedrijf aan de Molenveldstraat een grote, moderne drukkerij in gebruik. Een jaar later werd Smeets Offset onderdeel van het VNU-concern, maar bleef een eigen gezicht houden. In 1980, bij het 150-jarig jubileum werkten er 950 mensen. Dat jaar kreeg Smeets het predicaat koninklijk. De huidige Roto Smeets Group is in 1993 ontstaan door de fusie van drukkers De Boer Boekhoven en VNU Grafische Industrie. In 2017 nam CirclePrinters de Roto Smeets Groep over en ontstond de huidige Circle Media Group.

Vorig artikelGrote belangstelling voor erfgoedtocht Stramproy
Volgend artikelWeert stad in het groen – 105/365