New Street Art kunst door Gart Smits

WEERT – Op de hoek Suffolkweg – Rentmeesterlaan in Weert is vanmiddag de laatste hand gelegd aan een Enexis elektriciteitshuisje dat door graffiti kunstenaar Gart Smits is beschilderd. Gemeente Weert en Enexis maakten dit mogelijk.

Street art is een kunstvorm gerelateerd aan de graffitibeweging. Onder street art vallen diverse legaal (of illegaal) aangebrachte kunstuitingen aan de openbare weg die niet onder de pure graffiti vallen en evenmin tot de officiële kunst behoren.
Het grote verschil tussen graffiti en andere street art is dat het bij graffiti vaak primair om decoratieve naamtags gaat (en dus om de makers) en dat bij street art meestal de afbeeldingen en de boodschap erachter belangrijker zijn. Het kwaliteitscriterium voor graffiti is de moeilijkheidsgraad en voor street art de originaliteit en uitdrukkingskracht.

Het verschijnsel is ontstaan in de jaren ’70 en werd toen gebruikt om politieke standpunten duidelijk te maken. Later verdween het fenomeen weer naar de achtergrond en het dook pas weer op in de late jaren 90. Dit keer als een zuivere kunstvorm (zie straatgrafiek), waarbij de straat als tentoonstellingsruimte dient.

Vorig artikelMerkwaardige vondst in Martinuskerk
Volgend artikelBeantwoording vragen JAN inzake Kargro Recycling B.V/Dutch GreenCarbon