Bernard Ellenbroek kwartiermaker museum

WEERT – Bernard Ellenbroek wordt de kwartiermaker van het nieuwe museum in Weert. Ellenbroek is sinds november 2015 waarnemend directeur van het museum Van Bommel van Dam in Venlo. Ook is hij als ambtenaar verbonden aan de gemeente Venlo als beleidsadviseur cultuur.

Ellenbroek wordt verantwoordelijk voor het verder ontwikkelen van het nieuwe museumconcept, het opbouwen van een toekomstbestendige organisatie en geeft input voor de ingrijpende renovatie en herinrichting van het monumentale museumgebouw.

Wethouder Geert Gabriels: “De nieuwe kwartiermaker gaat met het museumteam ervoor zorgen dat er straks een museum komt met een dynamische programmering in een vernieuwende presentatie. In het toekomstig museum worden de collecties gemixt en in thema’s gepresenteerd. Ik wens hem veel succes.”

Museum van Bommel van Dam Venlo
Bernard Ellenbroek (1964) heeft de afgelopen drie jaar ervaring opgedaan bij Museum van Bommel van Dam in Venlo. Hij was daar waarnemend directeur in een periode dat het museum zich opmaakte voor de verzelfstandiging die per 1 januari dit jaar is gerealiseerd.

Eerste kennismaking
In een reactie laat Ellenbroek weten dat hij tijdens de eerste kennismaking met het museum onder de indruk was van wat er met een klein team en door de vrijwilligers al gerealiseerd is. En hij prijst de stap die het gemeentebestuur heeft genomen om het museum een nieuwe toekomst te geven. “Er ligt zoveel moois om op voort te bouwen: Weert heeft met deze collectie en met dit team goud in handen. Ik zie ernaar uit om er samen een succes van te maken”, aldus Bernard Ellenbroek.

Loopbaan Bernard Ellenbroek
Rode draad in de loopbaan van Bernard Ellenbroek is zijn rol als adviseur in de kunsten. Zo stond hij in zijn eerste baan mede aan de wieg van de Gaviolizaal in Helmond, een museum met een collectie bijzondere draaiorgels en muziekinstrumenten. Daarna werkte hij in diverse PR en marketingfuncties in de podiumkunsten, zowel bij podia als bij gezelschappen en adviserende instellingen. Sinds 2009 was hij werkzaam als beleidsadviseur cultuur bij de gemeente Venlo, waarna hij in 2015 de overstap maakte naar het gemeentelijk museum van Bommel van Dam.

Bernard Ellenbroek treedt op 1 april in dienst bij het Gemeentemuseum Weert en volgt hiermee Noëlle Kemmerling op die per september 2018 een andere functie elders heeft betrokken bij culturele instelling SCHUNCK* in Heerlen.

Vorig artikelBoek als kunstobject en tentoonstelling van beeldend kunstenaar Renier Vaessen
Volgend artikelDagkrabbel 78/365