Opwinding over gestolen Maria ‘wonder’ beeld

WEERT – Op social media is deze week opwinding ontstaan over een uitzending van het TV-programma Tussen Kunst en Kitsch. In deze uitzending van maandagavond werd een 15e eeuws Mariabeeldje getoond en door deskundigen beoordeeld. Het beeldje was door de huidige eigenaren ooit ‘in een kunstwinkeltje in Tilburg gekocht’.

Het beeld vertoonde een opvallende gelijkenis met het beeld van O.L. Vrouw van Weert dat in 1974 uit de dekenale Sint Martinuskerk in Weert is gestolen. Het beeld werd nooit teruggevonden. Bij de redactie van Kunst en Kitsch was vandaag niemand bereikbaar voor commentaar.

Weert kent een lange traditie van verering van O.L. Vrouw en het Weerter Mariabeeld in de Martinuskerk waaraan miraculeuze krachten worden toegedicht. De verering van O.L. Vrouw van Weert bestond reeds rond het midden van de 15e eeuw. Een nieuw cultusbeeld heeft op zijn vroegst in de late 16e eeuw het oorspronkelijke cultusbeeld vervangen. Waarschijnlijk is in de 18e eeuw, onder invloed van een aantal miraculeuze genezingen, de verering sterk opgebloeid. Hoewel in de 20e eeuw het bedevaartkarakter terugliep, kent Weert nog steeds een Maria-stadsdevotie waar jaarlijks nog velen, ook uit de regio, op af komen.

Het originele Maria beeld uit 1890 in Weert, de polychromering werd in 1929 verwijderd.

Na de uitzending van Tussen Kunst en Kitsch werd op sociale media direct gesuggereerd dat het zich bij het op tv getoonde Mariabeeld om O.L. Vrouw van Weert kon handelen. In 1974 is het originele beeldje uit de Martinuskerk gestolen en tot op heden is het niet meer terug gevonden. Het werd daarna vervangen door een houten kopie, die in de details niet meer lijkt op het origineel.