Hoofdcoach BAL wordt bondscoach Nederland U16

Coaches Basketball Academie Limburg aan de slag voor nationale selecties

Weert – De hoofdcoach van Basketball Academie Limburg is aangesteld als hoofdcoach voor de nationale jeugdselectie onder 16 jaar, komende zomer. Radenko Varagic neemt in de zomermaanden de beste Nederlandse talenten onder zijn hoede op het Europees Kampioenschap in Podgorica in Montenegro. 

Radenko Varagic is een ervaren basketbalcoach uit basketballland Servië die met zijn gezin in Weert is neergestreken. Een samenwerking tussen Basketball Academie Limburg en Rode Ster Belgrado lag hier aan ten grondslag.

Hij is sinds 2016 hoofdcoach van het jonge team van Basketball Academie Limburg dat uitkomt in de Dutch Basketball League en is tevens hoofd van deze door NOC*NSF ondersteunde basketbalopleiding in het zuiden van Nederland.

academie coach koen van gerwen
assistent bij nederland u20

Varagic coachte in het verleden clubteams van Kraljevo, Krusevac en Novi Sad in de Servische competitie. Als hoofdcoach van de Basketball Academie Limburg is hij ook gewend om met jonge talenten te werken. Veel voormalige talenten uit de Weerter jeugdopleiding spelen momenteel in Nederland, Spanje, Amerika of elders.  “Onze doelstelling bij het EK met deze U16-ploeg is anders dan die van de U20- en U18-selecties. Daarmee ga je voor het resultaat, in deze leeftijdsgroep ligt het accent vooral op leren en ervaring opdoen. Met bepaalde keuzes zou je misschien hoger kunnen gaan eindigen, maar wij geven de voorkeur aan jongens die misschien fysiek en mentaal nu nog niet oud genoeg zijn, maar waar we wel potentie in zien voor de toekomst en waar we in willen investeren. Ik heb en goed contact met de andere twee bondscoaches en Marco van den Berg, het hoofd van de Orange Lions Academy. Ik heb enorm veel zin om aan de slag te gaan.”

Op de vraag hoe hij het vindt om het Nederlands mannenteam U16 komende zomer bij het Europees kampioenschap in de B-divisie te coachen zegt Varagic dolenthousiast. “I like to be a basketball coach. De Nederlandse Basketball Bond heeft mij gevraagd, omdat ik ervaring heb als jeugdcoach bij Europese titeltoernooien. In 2012 en 2013 was ik hoofdcoach van Servië U20 bij de vrouwen en eerder, in 2007, heb ik als assistent-coach mogen meemaken hoe Servië U20 bij de mannen de Europese titel veroverde. Ik ben naar Nederland gekomen met mijn gezin om hier voor een langere periode te blijven. Mijn kinderen gaan naar een Nederlandse school, Nederland is mijn tweede land. Voor mij is dit geen zakelijke transactie, ik doe dit met mijn hart. Daarom heb ik het verzoek van de bond geaccepteerd. Ik wil graag helpen deze jongens beter te maken en meehelpen aan de toekomst van het Nederlandse basketball.

Vorig artikelWethouder Roermond bezocht Werk.Kom
Volgend artikelNieuwe Fan Van Doospel