Marian van Tuel winnaar ‘beste motivatie’ Erfgoedprijs 2018

Wim op den Buysch en Marian van Tuel.

WEERT – Naast de uitreiking van de Erfgoedprijs die dit jaar naar de Aldenborgh gaat, werd ook een prijs uitgereikt voor de ‘beste motivatie’. De beste motivatie werd ingezonden door Marian van Tuel. Zij heeft het fundament van Schoolstraat 14 genomineerd voor de Erfgoedprijs. Haar motivatie sprong er tussenuit.

Wij delen graag de winnende motivatie:

De nominatie is een heel creatieve vondst, best wel apart en legt een verbinding met “De Neijenborgh” aan de Biest waar de Van Hornes ook hun verblijfplaats hadden.

De  nominatie is ook een symbool ( lees ook aansporing) voor erfgoed educatie, en legt een verbinding tussen vroeger (het kasteel) en nu (restanten gebruikt in nieuw huis).

Erfgoed educatie legt een verbinding met de geschiedenis. Kennis van de geschiedenis is belangrijk om te begrijpen dat alles waar wij in Nederland over kunnen beschikken, en de welvaart die wij hebben ten opzichte van vele andere landen niet vanzelfsprekend is. De waarden die aan onze welvaart ten grondslag liggen moeten in stand gehouden worden en hebben blijvend aandacht nodig.

Het grote vijftiende-eeuwse kasteel aan de Biest werd in 1702 door oorlogshandelingen tijdens de Spaanse successie oorlog zwaar getroffen na beschietingen door Engelse troepen. Een ver familielid van de beroemde Winston Churchill heeft nog aan deze oorlogshandelingen deel genomen.

De prins van Chimay verkocht de ruïne in 1841 aan burgemeester Louis Beerenbrouck. Deze liet op de fundamenten een groot herenhuis bouwen. Van de ruïnes van het kasteel zijn onder andere nog de onderstukken van de buitenmuren, de resten van een put op de binnenplaats en delen van de vierkante en ronde toren aanwezig. In 1923 kocht een houthandel het complex.

De bekendste bewoner van het kasteel is ongetwijfeld Philips van Horne (Montmorency) geweest. Zoals bekend was Philips samen met Lamoraal van Egmont en Willem van Oranje het driemanschap in het voorspel tot de 80-jarige oorlog.

Over niet al te lange tijd breekt er een nieuwe fase aan in de geschiedenis van het kasteel en zal het voor het publiek gedeeltelijk opengesteld kunnen worden. Het archeologische onderzoek beloofd weer nieuwe vondsten aan het licht te brengen (nieuw erfgoed).

Vorig artikelHaardonaties voor Stichting Haarwens bij Toon Hermans Huis Weert
Volgend artikelExtra voorstelling De Kleine Zeemeermin in het Munttheater