Kunstenaars aan de slag met werk van wijlen Jan Tullemans

Yvonne Schroeten aan de slag met werk van Tullemans. Foto: Mathilde Pil.

WEERT – Zowel wijlen kunstenaar Jan Tullemans (1924-2011) als het schitterende pand waarin hij zo lang woonde en werkte, zijn welbekend in Weert en daarbuiten. Menigeen heeft nog warme herinneringen aan hoe het was in het kunstenaarshuis dat lange tijd het broeinest voor artistiek Weert was. De erven hebben het pand inmiddels verkocht.

Ondanks talrijke selectierondes waarin het creatieve nalatenschap van Jan Tullemans is gearchiveerd en veilig gesteld blijft er nog een ruime hoeveelheid werk achter in het huis. Dan rijst de vraag wat daarmee moet gebeuren.

Stichting Kunstcentrum Weert heeft in samenwerking met de erven Tullemans de unieke gelegenheid gekregen het ‘achtergebleven werk’ in de schijnwerpers te zetten aan de vooravond van de overdracht van het huis en een definitieve herbestemming. Niet met de zoveelste veiling, niet met een rechttoe rechtaan tentoonstelling, maar met een controversieel en interactief project.

Gemma van Gennip aan het werk.

Controversieel, omdat 22 kunstenaars in het huis aan het werk zullen gaan met het achtergebleven werk. Ze mogen erop doorgaan, het veranderen en er co-kunstwerken van maken, ze mogen het onder een stolp zetten of een reactie maken op een werk …alles mag.

Heiligschennis?
Het is eigenlijk ‘not done’ om werk van een andere kunstenaar aan te raken, dat is een soort heiligschennis. Toch gaan de deelnemende kunstenaars dat doen. Het is aan ieder individueel om zichzelf de morele vraag te stellen hoe hij of zij hiermee om wil gaan. Er zullen voor- en tegenstanders zijn, er zijn nu al felle discussies.

Publiek
Het project is interactief omdat het publiek getuige hiervan kan zijn, want een deel van de werkperiode is het huis geopend voor bezoekers. Kunstenaars zullen in het huis van Jan aan het werk zijn, worstelen met deze vragen, worstelen met het werk van Jan Tullemans en met elkaar. Het publiek mag meedoen in deze discussies en kijken hoe het vordert.

De werkperiode voor de kunstenaars start 18 oktober, de werkperiode waarin het publiek welkom is in het huis start 15 november en duurt tot 7 december 2018. De expositie zal groeien onder de ogen van het publiek. Tijdens de werkperiode zullen naast de co-kunstwerken ook originele werken van Jan Tullemans te koop zijn. Het project wordt officieel afgesloten op zaterdag 8 december met een feestelijke finissage!

Vorig artikelStamtäöfelkes aflevering 24: Koêleköpkes en staekelkes vânge
Volgend artikelAldenborgh winnaar Erfgoedprijs 2018