Geslaagde eerste Open Monumentendag Vriendenactiviteit in Weert

WEERT – Op zaterdag 13 en zondag 14 oktober organiseerde het projectteam van de landelijke Open Monumentendag de Special Weert Van Hornestad in Weert. Mensen uit heel Nederland kwamen een kijkje nemen in de Aldenborgh (Paterskerk) in Weert.

2018 is in Weert uitgeroepen tot Van Hornejaar, want het is 450 jaar geleden dat de graaf Van Horne samen met zijn kompaan de graaf van Egmont werd onthoofd op de Markt in Brussel. Deze onthoofding zorgde voor een schokgolf door Europa en was mede aanleiding tot het begin van de Tachtigjarige Oorlog, die uiteindelijk leidde tot het ontstaan van Nederland. De Van Hornes vervullen daarnaast een speciale rol in de geschiedenis van Weert, omdat ze een belangrijke invloed hebben gehad op het ontstaan van de stad vanaf de 14e eeuw.

Vriendenactiviteit: exclusieve rondleiding
Tijdens deze Special organiseerde het projectbureau Open Monumentendag een eerste Vriendenactiviteit: ‘De Aldenborgh, de dynastieke kerk van de graven Van Horne’. Vrienden kregen een kijkje achter de schermen van de Paterskerk – een middeleeuws Franciscaner klooster – en hoorde wat dit klooster te maken heeft met de geboorte van Nederland. De Vrienden van Open Monumentendag die vergezeld werden door Open Monumenten directeur Edith den Hartigh kregen een exclusieve rondleiding langs de restanten van de Weerter gracht en de kloostertuin met de werkmanshuizen uit de 17e eeuw.

Men hoorde wat de geschiedenis is van kerk en klooster, maar ook wat de band is van Frank Rijkaard en de Franciscanen. Op de plek van de Paterskerk lag de Aldenborgh, het eerste versterkte huis van de graven Van Horne in Weert, gebouwd omstreeks 1250. In de kerk liggen meerdere graven van Horn begraven. Deze exclusieve rondleiding werd gegeven door Bart Maes, bestuurslid en al ruim 20 jaar vrijwilliger van stichting Paterskerk de Biest.

 

 

Vorig artikelJasper Heesakkers nieuwe kanselier van de Rogstaekers
Volgend artikelPlofkraak op pinautomaat aan Oranjeplein in Weert