Presentatie stripboek over Weertenaar Willem van Heythuysen

WEERT – Op 18 oktober 2018 vindt om 19.30 uur bij Antje van de Statie de presentatie plaats van een stripboek over Willem van Heythuysen.

Wie was Willem van Heythuysen?
Willem van Heythuysen werd rond 1585 geboren in Weert. Al op jonge leeftijd verhuisde hij naar Haarlem, een centrum van textielnijverheid. Hij was de spil in een netwerk van Weertenaren die ook hun heil in Haarlem hadden gezocht. In Haarlem maakte hij fortuin in de internationale lakenhandel. Hij werd een van de rijkste burgers van die stad. Die rijkdom wilde hij ook tonen. Zo gaf hij twee maal aan Frans Hals opdracht een portret van hem te schilderen. Een van die portretten, geschilderd omstreeks 1625, bevindt zich normaliter in de Alte Pinakothek te München. Afgelopen voorjaar was dit manshoge portret in het Rijksmuseum te bewonderen in het kader van tentoonstelling High Society, Vier Eeuwen Glamour.

Willem_Heythuijsen by_Frans Hals 1634

Met gelden uit de nalatenschap van Willem van Heythuysen werden twee hofjes gesticht: een in Weert en een in Haarlem. Het Weerter hofje is helaas verdwenen. Het Hofje van Heythuysen te Haarlem nabij de Haarlemmerhout bestaat echter nog steeds. Het wordt al ruim 350 jaar beheerd en bewoond volgens een “sociale huur” formule.

Hofje van Heythuysen te Haarlem
Het stripboek over Willem van Heythuysen De beheerders, regenten, van het Haarlems hofje hebben het initiatief genomen om een stripboek over Willem van Heythuysen te laten maken. De bedoeling daarvan is om meer bekendheid te geven aan het fenomeen hofje en in het bijzonder aan de historische figuur van Willem van Heythuysen. De tekeningen in het stripboek zijn van de hand van Eric Coolen en de teksten zijn van Eva Maria de Wit. Het boek bevat ook een tiental inhoudelijke bijdragen van verschillende auteurs onder andere van dr. Pieter Biesboer, oud-conservator van het Frans Hals Museum en Aldenborg-lid drs. Erik Werps uit Weert.

Presentatie striphoek
Tijdens de presentatie zal een toelichting worden gegeven door Gonda Koster, regentes van het Hofje van Heythuysen. Het hofje is opdrachtgever van het stripboek. Mevrouw Koster zal ons onder meer vertellen waarom de regenten deze opdracht hebben geven. Aldenborgh-lid drs. Erik Werps, bij velen van u ook bekend als gedreven onderzoeker naar de geschiedenis en achtergronden van de Rogstekers, zal in zijn presentatie een profiel van de persoon Willem van Heythuysen schilderen. Daarbij zal hij ook aandacht besteden aan het onderzoek van ons wijlen drs. Jacques Verstraelen naar de ouders en grootouders van Willem.

De presentatie zal muzikaal worden omlijst met een optreden van het Ampzing genootschap uit Haarlem. Dit gezelschap brengt Nederlandstalige liederen met soms amusante teksten, onder andere betrekking hebbend op de tijd van Willem van Heythuysen. Misschien dat er ook een lied aan Antje gewijd zal worden.
Tijdens de presentatie zal het eerste Weerter exemplaar van het stripboek worden aangeboden aan en in ontvangstgenomen worden door de wethouder van cultuur van de gemeente Weert, drs. Geert Gabriëls.
U kunt die avond het stripboek, gesigneerd door de illustrator en de schrijfster, kopen. U kunt al een indruk krijgen op de website www.willemvanheijthuijsen.nl

Toegang gratis: donderdag 18 oktober 2018 bij Antje van de Statie.

Vorig artikelAuto en fietsster botsen op rotonde Maaspoort
Volgend artikelVermomde burgemeester Heijmans spreekt met ‘vluchtelingen die hier niet horen’