Middeleeuws van Horne Festijn zaterdag 13 en zondag 14 oktober

WEERT – In deze Maand van de Geschiedenis staat een bijzonder weekend gepland: het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 oktober. Dit is het weekend van de Nationale Archeologiedagen. Ook is dat weekend de Open Monumentendag Special in Weert. Beide staan in het teken van de Van Hornedynastie, die van grote invloed is geweest op de ontwikkeling en stadswording van Weert.

In dit weekend staan veel activiteiten gepland die u herinneren aan de Van Horne’s. De activiteiten vinden plaats in en rondom de Paterskerk, Biest 43. Dat is de plek waar de Aldenborgh heeft gestaan, de eerste vestigingsplaats van de heren Van Horne in Weert.

Veel kenmerken uit die tijd zijn nog altijd zichtbaar óf ondergronds aanwezig. Bijvoorbeeld bij kasteel De Nijenborgh of het Minderbroedersklooster, de voormalige Aldenborgh. Dat er dit jaar speciaal aandacht is voor de Van Horne’s, komt doordat het 450 jaar geleden is dat Philips de Montmorency (graaf van Horne) is onthoofd. Dit was mede de aanzet tot de Nederlandse Opstand tegen de Spanjaarden, ook bekend als de Tachtigjarige Oorlog. En opstand is dit jaar het thema van de nationale Maand van de Geschiedenis. Wethouder Geert Gabriëls: “Mooi hoe dit weekend van 13 en 14 oktober de Maand van de Geschiedenis verbindt met wat ons herinnert aan de Van Horne’s in Weert. We willen vooral de verhalen zichtbaar maken, bijv. door archeologische Speerpunten. De activiteiten in dit weekend zijn zeker uw bezoek waard!”

Activiteiten Nationale Archeologiedagen en Open Monumentendag Special
De meeste activiteiten in het weekend van 13 en 14 oktober vinden plaats in en rondom de Paterskerk. Zo is er op het grasveld bij het voormalig kloostercomplex een Middeleeuws kampement ingericht. Daar brengen de ridders en ambachtslieden van ‘Rin ende Maes’ de tijd van de graven tot leven, met activiteiten zoals: een smederij, een ridder te paard, middeleeuws koken, boogschieten en harnassen passen. Leuk voor jong en oud! Voor de jeugd zijn er verder nog de activiteiten scherven puzzelen, het schoonmaken en bestuderen van historische muntjes en het restaureren van archeologische objecten. Ook is er een Van Horne speurtocht uitgezet.

Er zijn wandelroutes langs de plekken die u kennis laten maken met de geschiedenis van de Van Hornes en de stadswording van Weert. Zo loopt u bijvoorbeeld ‘In de voetsporen van Van Horne’. Dat doet u aan de hand van de kaart uit 1565 van de cartograaf Jacob van Deventer. Wandelt u liever onder begeleiding van een ervaren gids? Dan staan de Stadsgidsen voor u klaar. Zij nemen u mee met de ‘Van Hornewandeling’ in de Biest.

In de Paterskerk is de tentoonstelling ‘Van Horne beeldend 50’ door leerlingen van de Philips van Horne Scholengemeenschap te bezichtigen. Ook is een drieluik van Cor van Geleuken uit Weert te zien, dat hij maakte voor de raadzaal van het voormalige stadhuis aan de Markt. Verder is een installatie van de Weerter beeldend kunstenaar Willem Janssen te bekijken. Hij maakte een beeld van de waterburcht.

De monumenten van de familie Van Horne zijn dit weekend open. Neem een kijkje in het Franciscus Huis (Biest 43A), de St. Martinuskerk en –toren (Markt 8) en Taverne D’Oude Munt (Muntpromenade 7). Ook de Paterskerk (Biest 43), waar de meeste activiteiten zijn, is open. Daar kunt u een kijkje nemen in de tuinen van het voormalig kloostercomplex en het ‘pesthuisje’.

Onthulling Archeologisch Speerpunt
Op zaterdag 13 oktober onthult gedeputeerde Hans Teunissen, samen met wethouder Geert Gabriëls, het Archeologisch Speerpunt ‘Van Hornedynastie’. Dit gebeurt om 15.00 uur in het stadspark. Het Speerpunt maakt onderdeel uit van de nieuwe Limburgse Archeo Route.

Archeologische vindplaatsen en verhalen liggen veelal verborgen en opgesloten in de aarde onder onze voeten. De ArcheoRoute gaat deze, tot nu toe gesloten, vindplaatsen ‘openen’. Met behulp van je smartphone wordt het archeologische verhaal verteld. De vindplaats wordt gemarkeerd met een archeologische landmark (Speerpunt). Weert is een van de eerste locaties waar een Archeologisch Speerpunt wordt onthuld. Het uiteindelijke resultaat is een parelketting van Archeologische Speerpunten door heel Limburg, die elk een verhaal vertellen.

Fundamenten Aldenborgh en Middeleeuwse vondsten Tiendschuur
Waar we bovengronds veel terugzien van de Van Horne’s, zit misschien nog wel meer van de geschiedenis van Weert verstopt in de bodem. Om die reden is er de afgelopen weken archeologisch onderzoek gedaan. Zo is er gezocht naar fundamenten van de historische Aldenborgh, de loop van de Weerterbeek en naar mogelijke grafresten van de Van Horne’s. Bij De Tiendschuur (Recollectenstraat 5) zijn Middeleeuwse vondsten gedaan, van menselijke botten tot de historische resten van de Middeleeuwse Tiendschuur. De Tiendschuur maakte onderdeel uit van het latere kasteel de Nijenborgh.

De resultaten van deze onderzoeken vertellen ons het verhaal over de vestingstad die Weert in de Middeleeuwen was. Op zondag 14 oktober om 14.30 uur worden de resultaten gepresenteerd in de Paterskerk (Biest 43).

Meer informatie
Het volledige programma van de Maand van de Geschiedenis in Weert vindt u op www.weert.nl/maandvandegeschiedenis. Tijdens het weekend is er ook een informatiepunt ingericht in de buurt van de Paterskerk.

Vorig artikelJan van der Leeuw uit Thorn blaast binnenkort 100 kaarsjes uit
Volgend artikelNieuwe bedden zorgen voor een gespreid bedje in SJG Weert