Weert Respecteert viert de verschillen tussen mensen

Foto dateert van oktober 2018. Wethouder Geert Gabriëls van Weert samen met Annabel van Gerwen en Jurrella Kleinmoedig van B Sassy onthulden het logo van Weert Respecteert.

WEERT – Weert Respecteert is nieuw evenement dat van 28 oktober tot en met 19 november georganiseerd wordt. Er vinden allerlei activiteiten rondom respect plaats, waaronder een bezoek van een dragqueen gezelschap en populaire schrijfster Heleen van Royen.

Het nieuwe evenement valt samen met de Week van Respect en is opgericht door lokale en regionale organisaties zoals COC Limburg, B Sassy, Filmhuis Weert RICK, en het Munttheater. “Het bijzondere is dat het niet georganiseerd wordt door de gemeente Weert”, zegt wethouder Geert Gabriëls van Weert. “De gemeente heeft een faciliterende rol en subsidieert het project gedeeltelijk.”

Regenboogstad
Weert zet zich als Regenboogstad in voor het verbeteren van sociale acceptatie van de LHBTI+ gemeenschap (LHBTI+ staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, interseks en andere voorkeuren). Gabriëls: “Maar we zetten ons ook in voor andere groepen in de samenleving. Denk aan ouderen, vluchtelingen, mensen met een beperking, de LHBTI+ gemeenschap, Sinti en Roma. Tijdens Weert Respecteert staan verschillende groepen centraal.”

Het evenement moet bijdragen aan een verdere onderlinge acceptatie. Gabriëls stelt dat er nog veel te winnen valt. “Het is nu kermis in de stad en dan loop ik met mijn vriend hand in hand tussen het publiek. Dat is geen probleem in Weert. Toch is het niet voor elke homoseksueel normaal om hand in hand over straat te lopen. Dat is zomaar een voorbeeldje. Het gaat er in het algemeen om dat er meer respect moet zijn voor de ander. Wie die ander dan ook is, een oudere, een vluchteling of iemand met een beperking.”

Programma
Het programma van Weert Respecteert is zeer divers. Beiaardier Frank Steijns zal op 10 november van de Sint Martinuskerk de homo top 10 ten gehore brengen. Verder is er het open minded feestje ‘B-ing you’ op 9 november in Theater de Huiskamer, georganiseerd door B Sassy (foto). Tijdens dit feestje wordt niemand buitengesloten: of je nu hetero, gay of bi bent: iedereen is welkom. B Sassy is een nieuw initiatief dat feestjes organiseert in het Zuiden waar de LHBT groep zich thuis voelt.

RICK organiseert in samenwerking met Amnesty International een spetterend optreden van showqueen gezelsschap The Queens. Schrijfster en regisseuse Heleen van Royen is op donderdagavond 8 november te gast bij Filmhuis Weert. Daar wordt haar documentaire ‘Het doet zo zeer’ vertoond. Hier geeft van Royen een kijkje in het ziekteproces van haar moeder, bij wie dementie is geconstateerd. Voorafgaand aan de documentaire zal van Royen een korte inleiding geven. Na de documentaire volgt een interview met van Royen door Annie Govers en Irene Verheijden, casemanagers bij Hulp bij Dementie Midden-Limburg, en een gesprek met het publiek. En er is nog veel meer.

Vorig artikelFietsster komt onder vuilniswagen in Heythuysen
Volgend artikelStart met kanaalpark “De Heerlijckheid” Budschop