Eigenaar Hans Laenen houdt de traditionele keuken in ere

Hans Laenen en Jacqueline Laenen-Briels. Fotografie: Dion Huiberts

Waar zie je het tegenwoordig nog dat een kok 35 jaar in hetzelfde restaurant blijft werken? Hans Laenen van Taverne de Oude Munt zou niet anders willen. Dat geldt ook voor de vele vaste gasten. Samen met zijn vrouw Jacqueline is hij alweer tien jaar eigenaar van het gezelligste café-restaurant van Weert. Met de verbouwing van winkelcentrum de Muntpassage die half november van start gaat, blikt hij vooruit op de toekomst.

Het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Sinds de opening in 1974 is er weinig veranderd aan het café-restaurant. Want waarom zou iets veranderen dat goed is? Zelfs de groot-schalige verbouwing van de Muntpassage gaat daarin geen verandering brengen.

Historische karakter Taverne beter zichtbaar na verbouwing van Muntpassage

“De kracht van Taverne de Oude Munt schuilt in het traditionele karakter”, begint Hans Laenen. Hij doelt op de huiselijkheid van het ‘ouderwetse’ interieur, de gezellige bar en charme van de open keuken. “Natuurlijk ga ik ook mee met de trends zoals het presenteren van mooie gerechten op de plank. Maar de basis blijft het traditionele. Klassiekers als de tournedos, brochette frappante, scampi’s en chateaubriand zullen nooit van de kaart verdwijnen. Daar komen onze gasten speciaal voor naar hier.”

Tien jaar eigenaar

In 1983 vond hij bij de Oude Munt zijn eerste baan als leerling-kok. Aangenomen door Jan Verbaken, compagnon van Ted van den Hurk. “Ik had me te laat aangemeld voor de Middelbare Hotelschool, dus moest ik een jaartje overbruggen. Uiteindelijk ben ik hier nooit weggegaan.” Tien jaar geleden kreeg hij de mogelijkheid om de zaak over te nemen van Ted van den Hurk. “Ik ben enorm blij dat ik die kans heb gekregen”, blikt Hans terug.

Inmiddels is het een echt familiebedrijf geworden. Zijn vrouw Jacqueline is gastvrouw en dochter Nikki werkt ook in de zaak.”, zegt Jacqueline. In totaal werken er 11 vaste medewerkers en 9 oproepkrachten. Samen staan ze klaar voor de honderd gasten die dagelijks komen, waarvan het overgrote deel regelmatig terugkeert.” Opvallend is dat er naast de gasten die soms al tientallen jaren komen eten ook steeds meer jongeren de Oude Munt ontdekken.

NAAM Hans Laenen FUNCTIE Patron cuisinier bij Taverne de Oude Munt GEBOREN OP 6 november 1965 in Weert WOONT IN Weert GETROUWD MET Jacqueline Laenen-Briels VADER VAN Nikki VRIJE TIJD Wekelijks fietsen met een vast groepje en lid van Amicitia.

Zakenlunch

Verder merken Hans en Jacqueline dat de zakenlunch populair is. Hans: “Veel bedrijven die hier komen, waarderen het dat we de tafel aankleden met een linnen lopertje en linnen servetten gebruiken in plaats van papieren servetten. Ze nemen hun zakenrelaties speciaal mee naar hier vanwege dat traditionele karakter. Bovendien hebben we op de eerste verdieping ook een zaal die gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld vergaderingen, presentaties, diners en recepties.”

Verbouwing

Met enige spanning kijkt het ondernemersechtpaar naar de verbouwing van de Muntpassage. “Vooropgesteld, we zijn blij met de verbouwing”, zegt Jacqueline. “Dat is nodig om nieuwe winkeliers te trekken en om Weert een impuls te geven. We zijn tijdens de verbouwing, die naar verwachting tot half juli duurt, gewoon geopend. Toch is het spannend, want je hoopt dat de overlast beperkt blijft.”

Taverne de Oude Munt plukt de vruchten van de verbouwing, want het café-restaurant krijgt een centrale plaats in de vernieuwde Muntpassage. Het gebouw dateert uit de zestiende eeuw en verkeert in originele staat. “Men zegt dat het na de Sint Martinuskerk het oudste gebouw van Weert is. In de tijd van de graaf van Horne heette het pand ‘De Keizer’. Het historische karakter wordt beter zichtbaar gemaakt. Bovendien kijk je straks vanuit de ingang direct op het pand.”

 © Zakenblad / Wesley Hegge